Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šempetrska bolnišnica kadre išče tudi v Bosni in Hercegovini

Konec septembra se je na zaposlitvenem sejmu, ki je potekal v štirih mestih v Bosni in Hercegovini, predstavila tudi šempetrska bolnišnica, ki je tam iskala tako kadre iz zdravstvene nege in medicine kot tudi tehnično osebje. Vzpostavili so 66 resnih kontaktov in to za vse profile, ki so jih iskali.

Kot pojasnjuje Tanja Čotar, kadrovnica v šempetrski bolnišnici, bi se po realni oceni v pri njih zaposlila okoli tretjina teh interesentov, torej okoli dvajset.

Med njimi je bilo deset zdravnikov: dva pediatra, dva anesteziologa, radiologi, doktorji medicine, ki so pravkar dokončali študij, in bi v Sloveniji radi opravili specializacijo. Ti so se najbolj zanimali za področje patologije, hematologije in internistične medicine.“

Med interesenti je bilo tudi 20 tehnikov zdravstvene nege in pet diplomiranih medicinskih sester, pa tudi električarji, strojni mehaniki, delavci v kuhinji in čistilno-transportni službi.

Postopek za zaposlitev medicinskega osebja je sicer daljši, saj zahteva nostrifikacijo spričeval in diplom, kandidati morajo nato oddati vlogo za dovoljenje za bivanje in delo v Sloveniji

Seveda je tukaj težava, ker zdravniško osebje in medicinske sestre morajo obvladati slovenski jezik vsaj na ravni B2, kar je načeloma kar zahtevno, vsaj za nekoga, ki prihaja iz tuje države. Tudi to je razlog, da so potem postopki daljši.“

Dosedanja praksa je pokazala, da so ti postopki lahko dolgi okrog leta, dveh. V luči sprejetega novega interventnega zakona za odpravljanje posledic poplav, so se ti postopki sicer nekoliko olajšali, vendar predvsem za kader z nižjimi stopnjami izobrazbe. Čotar dodaja upanje, da se bo regulativa še spreminjala tudi za ostale kadre, kar bi skrajšalo postopke zaposlovanja.

Zakaj se kadri iz Bosne in Hercegovine odločajo za zaposlitev v Sloveniji? Kot pojasnjuje sogovornica, so glavni razlogi razmere, v katerih živijo.

Navajali so, da zanje ni poskrbljeno, da je država koruptivna, tako da plača ni bila glavni motivator, želijo pač spremembo okolja. Nekateri so odkrito priznali, da bi Slovenija bila pač nekako samo začetna stopnica in da potem načrtujejo naprej odliv v države kot so Nemčija, Avstrija.“

V šempetrski bolnišnici so ocenili, da so se v BIH uspešno predstavili, še pred povratkom domov, so jim nekateri kandidati že poslali potrditve svoje namere po preselitvi v Slovenijo in zaposlitvi v bolnišnici.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down