Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Se bo v program EPK 2025 vključila tudi slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem?

Turel V Celovcu

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel je obiskal Celovec. Obisk je bil izveden v okviru pobratenja treh občin: Nove Gorice, Gorice in Celovca. Slednja je izrazila željo, da bi se aktivno vključila v projekt Evropske prestolnice kulture, predvsem s produkcijo slovenske manjšine.

''Pogovor je potekal na takšnem nivoju, da smo najprej ugotovili, kaj trenutno že obstaja na kulturnem področju, predvsem tam, kjer se slovenske zamejske kulturne institucije na avstrijskem Koroškem neposredno dogovarjajo z našimi javnimi zavodi oz. našim kulturnim življenje. Dogovorili smo se, da vsi ti projekti potrebujejo podporo, nadgradnjo in nadaljevanje,'' je razkril Turel.

Občini bosta tesno sodelovali že prihodnje leto v okviru projekta novogoriške mestne občine »Leto posvečamo«, kjer bo poudarek na vsebinah čezmejnega sodelovanja in evropskega povezovanja. Zanimivo je tudi, da bodo tri občine prav leta 2025 praznovale 60-letnico pobratenja. Prav tako bi se v tem okviru leta 2025 v Novi Gorici odvili Koroški kulturni dnevi.

Turel V Celovcu 2

Ubadali so se ''konkretno z določenimi aktivnostmi in projekti na različnih področjih kulture, od slikarstva, fotografije, gledališča do glasbene umetnosti in sodelujočim predstavnikom v Celovcu zagotovili, da bomo vse te pobude naslovili oz. z njimi seznanili tako naš javni zavod GO2025 kot tudi ostale javne zavode s področja kulture,'' dodaja Turel.

Tesno sodelovanje pa se obeta tudi na področju zelenega prehoda in energetske samooskrbe ter turizma. Obiskali so industrijski Lakeside Park, kjer so se naučili nekaj dobrih praks, ki bi jih lahko prenesli tudi na goriško območje: ''Pri njih so uporabili zanimiv model izgradnje sončne elektrarne na odlagališču odpadkov, ki je ravno tako kot pri nas v zapiranju, tako da smo se dogovorili, da opravimo še en obisk Celovca z našimi predstavniki in poslušamo model dobre prakse - na kakšen način so se reševanja te problematike in zagotavljanja poceni električne energije mestu lotili v Celovcu.''

Odprla se je tudi Mednarodna skupinska razstava Alpe-Adria, na kateri Novo Gorico zastopata umetnika Nika Šimac in Jernej Skrt, Gorico pa Walid Haddadin in Maria Grazia Persolja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down