Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sanacija vipolškega plazu predvidena poleti

Plaz Vipolze

V Brdih so lanske vremenske ujme povzročile več plazov, ki posredno ali neposredno ogrožajo prometno varnost na občinskih cestah. Največji finančni zalogaj predstavljata dva plazova ob lokalni cesti Dobrovo – Vipolže.

Najdaljši se nahaja pod naseljem Dobrovo, pove vodja Oddelka za okolje in prostor, komunalno dejavnost in investicije Dejan Rusjan:

»Zadeva je precej huda. Plaz je širok približno nekje 50 metrov, dolg je tudi tam čez 30 metrov. Problem pa je ta, seveda, ker je bilo potrebno vzpostaviti polovično zaporo lokalne ceste, tako da je sedaj tam polovična zapora z odstopom prednosti.«

Vreme ne gre na roko sanaciji, zato ta trenutno ni možna. Zemljina je še vedno precej razmočena, zato bo sanacija sledila v bolj sušnem obdobju. Predvidoma v juniju in juliju. Trenutno pa potekajo pogovori z državo. Občina namreč pričakuje pomoč, saj je plaz nastal zaradi naravne nesreče oziroma preobilnih padavin, ki so bile konec oktobra. Ravno tako potekajo pogovori s Skladom kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki je soudeležen pri sanaciji. Kakšen finančni zalogaj bo sanacija tega plazu, še ni dokončno znano.

»Neke finančne ocene točno nimamo. Imamo samo tisto oceno po elaboratu, ki je precej visoka, ampak tista je bila narejena za celoten plaz. To pomeni tudi vzpostavitev terasastih površin vinograda.«

Težko pa je predvideti, ali se bo lastnik odločil za ta korak, še pove Rusjan. Dodaja pa:

»Predvidena tehnična rešitev – podporna konstrukcija – je kar obilno dimenzionirana, ne, tako da glede na to, da se verjetno celotnega posega po elaboratu ne bo izvajalo, bo cena, seveda, nekaj manj, ampak ne moremo sedaj govoriti, dokler nimamo ponudb oziroma nekih konkretnih opisov, predizmer in ponudb. To bo možno po dogovoru z ostalimi udeleženci.«

Pri vseh ostalih primerih plazov zapore ceste niso bile potrebne, kvečjemu je bilo potrebno zoženje ceste ali pa le za njeno čiščenje. Na občini izpostavljajo tudi na primere porušitve dotrajanih za Brda značilnih starih kamnitih zidov ali suhozidov. Vsako leto se ob obilnih padavinah namreč okruši kakšen del.

Večji plazovi oziroma usadi so še na lokalnih cestah v naseljih Kozana, Višnjevik, Gradno, Hum in Vedrijan. Pri slednjem gre za starejši plaz. Vdrta cesta je bila v preteklosti že sanirana, lani pa je bil izdelan načrt še za izvedbo kamnite zložbe v dolžini 80 m, 600 metrov dolge drenažne kanalizacije in asfaltacije ceste. Sanacija se bo izvajala, glede na razpoložljiva sredstva, po fazah ali odsekih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down