Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Sanacija plazu v Taboru pri Dornberku se zaključuje

Sredi lanskega septembra se je ob obilnem deževju v Taboru pri Dornberku sprožil zemeljski plaz in ogrozil eno od dostopnih poti v vas. Za sanacijo je novogoriška mestna občina uporabila 95.000 evrov, koliko jih je bilo rezerviranih v proračunski rezervi, dejanska poraba bo sicer nekoliko manjša, pojasnjuje Andrej Biaggio, strokovni sodelavec za zaščito in reševanje na novogoriški mestni občini.

„Plaz je dolžine približno dvajsetih metrov, na eni strani je približno osem metrov, na drugi tri. Ogrozil je dostopno pot do vasi Tabor, eno od dostopnih poti. Pot je bila zaprta in obstajala je nevarnost, da se sproži še kaj naprej. Tako da smo plazino – kamnito zložbo, ki se je porušila – odstranili in na tistem mestu zgradili novo oporno konstrukcijo.“

Lanskega septembra se je v Taboru pri Dornberku sprožil plaz

Poleg tega se je omenjena kamnita zložba nahajala na strmem pobočju med 180-stopinjskim ovinkom, zato sta bili poškodovani tako zgornja in spodnja cesta, plaz pa je ogrozil tudi del naselja Tabor.

„Sanacija plazu se zaključuje, treba je zgraditi še ograjo, da bo zadeva povsem varna.“

Dela so potekala od konca septembra do konca februarja. Iz proračunske rezerve je bilo rezerviranih 95.000 evrov. Sanacija je potekala počasi, dodaja Biaggio, saj so dostopi do vasi zelo ozki, kar dopušča dela zgolj z manjšo mehanizacijo. Precej posegov je bilo treba opraviti ročno.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down