Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Romana Tomc: z brezposelnostjo mladih ni težav, Slovenija primer slabe prakse glede dolgotrajne oskrbe

Na delovnem obisku na Goriškem se danes mudi evropska poslanka Romana Tomc. Na več srečanjih je naslovila predvsem socialne tematike, ki se jim bo letos posvetil Evropski parlament.

Tomčeva je med drugim danes sodelovala tudi na dogodku z dijaki novogoriške gimnazije v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in z njimi spregovorila o perspektivi zaposlovanja, na popoldanskem srečanju v Goriških Brdih pa je spregovorila tudi na temo dolgotrajne oskrbe.

Hvala bogu v tem trenutku ne v Evropski uniji ne v Sloveniji nimamo težav z brezposelnostjo mladih in mladi relativno lahko dobijo zaposlitve. Seveda je veliko odvisno tudi od vrste izobrazbe, ki jo imajo, jasno ne dobijo vsi, ampak večina pa in delodajalci kadre pravzaprav iščejo.“

Tomčeva mladim torej svetuje, naj se na trg dela podajo s pogumom in optimizmom. Velik izziv Slovenije, ki ga delijo tudi druge evropske države pa vidi v odlivu kadra iz države in v odlivu mladih.

Skratka, ti mladi odhajajo iz Slovenije v druge države, kjer jim lahko ponudijo ne samo višjo plačo, ker ne gre samo za višjo plačo, ampak tudi sicer za boljše delovne pogoje in vse druge ugodnosti, ki jih lahko ponudijo, ker so bogatejši in lahko ponudijo več. In mladi pač iščejo svojo priložnost in gredo.“

V Sloveniji je veliko težav tudi glede dolgotrajne oskrbe, zakon na to temo še ni bil sprejet. Tomčeva navaja, da je Slovenija na ravni Evropske unije glede tega vedno znova izpostavljena kot primer slabe prakse.

Mi smo ena izmed redkih oziroma edina država v Evropski uniji, ki nima zakona o dolgotrajni oskrbi. In še bolj mi je žal, da so bila za začetni zagon dolgotrajne oskrbe, za vse stroške, povezane z dolgotrajno oskrbo v naslednjih treh letih, zagotovljena sredstva v proračunu, pa ne samo v proračunu, zagotovljena so bila evropska sredstva.“

Poudarja Evropska poslanka Romana Tomc in dodaja, da v tem trenutku v Evropi ni težav s pridobivanjem sredstev za gradnjo domov upokojencev, velik problem je najti ljudi, ki bi tam delali. V Evropski uniji se namreč trenutno bije velika bitka za kadre. Vzhodnoevropski kadrovski bazen se, kot poudarja, namreč prazni.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down