Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ministrstvo določilo rok za odvoz odpadkov iz Martexa, stečajni upravitelj podal tožbo

Sporni odpadki, okoli 2.300 ton, se v jumbo vrečah nahajajo v skladišču kompleksa Martex v Volčji Dragi, po letu dni pa še vedno niso odpeljani. Ministrstvo za okolje je stečajnemu upravitelju Blažu Poljanšku januarja določilo rok za odstranitev, ta pa je na upravno sodišče podal tožbo.

Kompleks se je doslej že večkrat neuspešno prodajal na dražbah. Po besedah župana občine Renče – Vogrsko Tarika Žigona, je stečajni upravitelj sedaj začel zbirati ponudbe za prodajo kompleksa: ''Namen je, da se ta objekt sčisti in da bo v naslednji dražbi prazen. Vemo, da bo trenutnim najemnikom letos potekla najemna pogodba.''

Župan dodaja, da tako občinska civilna zaščita kot policija občasno preverjata varovanje hal, ki se izvaja tako v elektronski kot v fizični obliki: ''Stečajni upravitelj me je seznanil, da je že pridobil določene ponudbe in da bo pričel z odvozom odpadkov, ker jih mora tudi v skladu z zakonom in evropskimi normativami. Tudi mi čakamo, da prvi tovornjaki pričnejo z odvažanjem.''

Tako občina kot domačini upajo, da bo novi lastnik v nekdanjih Martexovih halah izvajal okolju prijazno dejavnost. Občina, dodaja Žigon, nima interesa za nakup, saj je bil objekt ocenjen na več kot dva milijona evrov, zahteval pa naj bi še pet milijonov evrov vlaganj.

Najprej pa bo treba iz objekta odstraniti opuščena vozila in železovo rudo, rok za to je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo Martexu v stečaju določilo do sredine aprila, odstraniti pa je treba tudi nakopičene jumbo vreče z odpadki, ki se nahajajo na zemljišču, za to pa ima stečajni upravitelj čas do konca junija. Do istega roka mora iz objekta tudi kup odpadnih ploščic.

Ministrstvo je Martexu v stečaju te ukrepe naložilo z odločbo, ki jo je izdalo 19. januarja, postopek pa je vodilo na podlagi vloge Martexa za prenehanje okoljevarstvenega dovoljenja. Zoper odločbo ministrstva je Martex v stečaju podal tožbo na Upravno sodišče, ni pa podal predloga za začasno zadržanje izvršitve dane odločbe. Presoja razlogov za tožbo pa je v pristojnosti sodišča, še pojasnjujejo na Ministrstvu. Za pojasnila smo se večkrat obrnili tudi na Blaža Poljanška, stečajnega upravitelja Martexa, a jih do priprave tega prispevka nismo uspeli pridobiti.

Kot je znano, je po ugotovitvah okoljske inšpekcije nedovoljene odpadke iz Italije na omenjeno lokacijo pripeljala družba Isberg, ki je najemala objekt do avgusta 2020.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down