Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Rezultati vzorčenja Soče v Desklah še niso znani

Vzroki domnevnega onesnaženja Soče v bližini Deskel še niso znani. Kot smo že poročali, so člani društva Eko Anhovo javnost včeraj obvestili, da se Soča pod Mostom v Desklah in gorvodno do Rodeža peni, onesnaženje je bilo vidno v jutranjih urah, tekom dneva je pojenjalo. Po pojasnilih namestnika kanalske civilne zaščite, Simona Laščaka, so bili včeraj odvzeti vzorci vode in poslani na pristojne inštitucije, rezultate še čakajo. Na današnjem jutranjem ogledu je bila voda čista, po včerajšnjem ogledu pa je povedal:

Najprej sem šel na prvi most na Anhovo, tam v bistvu ni bilo nič, razen cvetovi lipe, ko pa sem prišl na drugi most, so pa že tam bili predstavniki iniciative in občine Kanal za vodne vire. Tam pa se je videlo, da so beli madeži po Soči, ki se ustvarijo, ne vem, bi rekel, sto metrov naprej od mosta ali pa še manj, na tistih brzicah.“

Laščak iz CZ še dodaja, da je včeraj preveril tudi pri gasilcih, če so morebiti oni v bližini izvajali kakšno intervencijo, a se je izkazalo, da so zadnjič posredovali 11. junija ob razlitju olja.

Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo je včeraj glede vira domnevnega onesnaženja povedala:

Težko sedaj karkoli rečem oz. namigujem, tista odpadna voda, ki je v Eternitovi čistilni napravi, je zelo podobna tem odplakam, ki so se potem znašle v Soči.“

Andrej Mrak, direktor operative v podjetju SwissPearl oz. nekdanjega Eternita odgovarja:

„S čistilno napravo nimamo nobenih težav, deluje brezhibno in je pod dnevnim nadzorom zaposlenih.“

Dodaja pa še, da so pene, ki jih je na gladini Soče tudi sam opazil, vendar več sto metrov višje od njihove čistilne naprave.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down