Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Repinc: „Gre za optimizacijo znotraj podjetja“

Uprava Hita je včeraj opravila posvetovanje s predstavniki delavcev in sindikati v družbi o predlogu programa presežnih delavcev. Šlo naj bi za okrog 250 zaposlenih, povečini za igralnimi mizami, ki naj bi jih prerazporedili iz tedna v vikend. Včerajšnje prve pogovore strani ocenjujejo kot pozitivne.

"Ne gre za odpuščanja, trenutno imamo 200 zaposelnih na krajšem delovnem času in delajo ob vikendih, to je potreba trga, Hit se mora temu prilagoditi, v tem primeru gre bolj za prerazporejanje zaposlenih iz tedna v vikend," je povedal predsednik uprave, Tomaž Repinc.

Tako sindikati kot svet delavcev so včeraj podali svoje predloge. Iščemo načine, kako doseči neko win-win situacijo, je po sestanku pojasnil predsednik Sveta delavcev Stojan Prando

Do prihodnjega petka bodo podali nabor predlogov oziroma rešitev. Uprava jih bo preverila, opravila dodatne pogovore in jih poskušala upoštevati, je dejal Repinc.

Predsednik sindikata igralniških delavcev, Erik Krašna, je pisno pojasnil, da so uprava že lani oktobra načrtovala začetek posvetovanj o programu presežnih delavcev. "V sindikatu SIDS se zavedamo, da so večje potrebe po delavcih v času vikendov in praznikov, vendar strogo zavračamo takšen pristop uprave k reševanju te problematike, še posebno, če se ob temu navaja zavajajoča dejstva. Zatorej stojimo za tem, da nikakor ne sme nihče od zaposlenih izgubiti zaposlitve, pravice zaposlenih se morajo ohraniti in za vsakršno spremembo na slabši režim od obstoječega, morajo biti zaposleni ustrezno stimulirani. Obsojamo kakršnokoli ustrahovanje in vsiljevanje podpisov novih pogodb pod spremenjenimi pogoji z odpovedjo trenutne, saj že 12 let smo zaposleni prikajšani pri napredovanjih, višinah božičnic, regresov in splošnega padanja plač, zaradi saniranja zadolžitve 116 miljonov evrov v letu 2010, katero smo do leta 2019 znižali za 87 miljonov na 29."

Sicer pa so podali nekaj predlogov, ki se v večini skladajo tudi s predlogi ostalih reprezentativnih sindikatov in tudi sveta delavcev.

Trenutno je v Hitu nekaj manj kot 1600 zaposlenih, približno 200 so jih v zadnjih dveh letih in pol odpustili. Po besedah predsednika uprave družba sedaj posluje stabilno, težav ni, izguba, ki je bila ustvarjena v času zaprtja v prvi polovici leta, je bila sedaj prepolovljena.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down