Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško

Regije ključen naslednji razvojni korak!

Kakšna je vloga ekonomsko-socialnega sveta pri oblikovanju regij, so včeraj razpravljali v novogoriški Perli na 25. srečanju gospodarstvenikov Primorske. Sodelujoči na okrogli mizi so si bili enotni, da je potrebno vzpostaviti socialni dialog med delodajalci, sindikati in politiko, vključujoč lokalne skupnosti.

Zaupanje med socialnimi partnerji je ključno, dejstvo pa je, da so tu težave danes največje. Kakovost dialoga določamo ljudje, je zaključke okrogle mize strnil direktor Primorske gospodarske zbornice, Robert Rakar:

Regije so ključen naslednji razvojni korak v slovenski lokalni samoupravi, so se strinjali, pristojnosti se morajo iz državnega in občinskega nivoja prenesti na regionalni. Bovški župan Valter Mlekuž je tako menil, da so župani tisti, ki bi jih moralo skrbeti za gospodarstvo, pri tem je izpostavil pomanjkanje kadrov, s katerim se na Bovškem srečujta podjetji TKK in Mahle. Briški, Franc Mužič pa, da pogreša sodelovanje in dogovarjanje županov na regijski ravni. Kako pomembno vlogo imajo župani, poudarja tudi Rakar:

Težava pa so relativno kratki mandati županov, pravi Peter Majcen iz Konfederacije sindikatov 90, potrebno je delati na dolgi rok in socialni dialog je tu ključen.

Deli z drugimi:
Aktualno

Rentni odkup stanovanja kot pomoč pri nizkih pokojninah? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

STARTUP STUDIO: Uspešno črpanje EU sredstev

Preberi več

Goriški tek in hoja za upanje & Festival NVO v Novi Gorici

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2022

Preberi več

Volitve predsednika RS 2022 - pravila oglaševanja

Preberi več
Napovedujemo
Pokrovitelji:
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down