V Brdih danes že sedmič v sklopu strokovne delavnice Brda Home of Rebula enajst briških vinarjev iz obeh strani meje predstavlja posebnosti rebule in briškega teritorija. Posebnost letošnje edicije je udeležba sommelierjev iz z Michelinovo zvezdico nagrajenih restavracij iz Slovenije in Italije ter interaktivna predstavitev vinarjev in njihovih različnih stilov rebule.
Osnovni namen strokovnega dogodka je skozi sedem edicij dosegel svoj cilj, se strinjajo sodelujoči vinarji, sloves rebule si je izborilo mesto na svetovnem vinskem zemljevidu. Letošnje strokovne delavnice se je udeležilo trideset predstavnikov strokovnih medijev in sommelierjev. Dobra polovica udeležencev je iz tujine.
Marjan Simčič pojasnjuje: "Eno je samo gledati, poslušati, pa mogoče pogledati kakšne fotografije, drugo pa je to videti v živo, biti v tem vinogradu, videti to briško zemljo, opoko, te griče, kako so različne te mikrolokacije, kako je lahko že ekspozicija vinograda pomembna."
Tradicionalna uvodna tura s terenskimi vozili po briškem gričevnatem terasiranem teritoriju je izpostavila posebne karakteristike prostora, kot tudi trajnostne pristope in vplive podnebnih sprememb.
Direktor kleti Brda Silvan Peršolja: "Letos, ko je tako ekstremno leto, je argument, ki ga poudarjamo, da je rebula, od sort, ki ju tukaj gojimo, lahko kar trdimo, da je najbolj prilagojena tudi na te prihajajoče izzive, ki so zaradi spremembe klime, saj vsak vinogradnik najprej pove, da je letos najbolj zadovoljen z rebulo."
Zvezdi današnjega programa sta vertikalna degustacija rebul letnikov 2020-2023 in posebna predstavitev teritorja skozi različne tipe rebul posameznih vinarjev, posebno pozornost pa tudi letos organizatorji posvečajo opoki in podnebnim spremembam skozi predavanja Helene Čarman in Giovannija Bigota. Strokovno delavnico bo sklenila ekskluzivna večerja pod taktirko kuharskega chefa Cristiana Nardullia in spremljavo izjemnih letnikov rebule.