Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Računajo, da bi bilo tudi škropljenja manj

V Kleti Brda so zagnali prvi pilotni projekt pametnega vinogradništva z daljinskim nadzorom škodljivcev v Sloveniji. Vključeni vinogradniki lahko na daljavo spremljajo stanje škodljivcev v svojih vinogradih in pri tem prejemajo napoved gibanja škodljivcev za 14 dni vnaprej.

Na ta način lahko pravočasno ustrezno ukrepajo in vinograde zaščitijo, še preden pride do škode, je pojasnila Neja Ožbot: „To je pilotni projekt, ki smo ga v Kleti Brda vzpostavili v sodelovanju s partnerji, Telekom Slovenije in podjetjem Efos, ki je to storitevtudi razvilo. Preizkuša se rešitev, s katero bi lahko vinogradniki na daljavo spremljali stanje škodljivcev v svojih vinogradih, tako tudi manj obremenjevali okolje in prispevali k trajnostnem kmetijstvu.“

Vinogradniki na izbranih lokacijah namestijo pasti za spremljanje grozdnega sukača, ki je najbolj izrazi škodljivec vinske trte na tem območju. „Lani je bilo postavljenih prvih nekaj the pasti, letos se je to razširilo na še več mest po Brdih, danes pa imamo tudi izobraževanje za naše vinogradnike, ki so vključeni v ta projekt, da bodo še bolj lahko uporabili te rezultate v praksi.”

Trenutno je rešitev v testni uporabi pri 12 vinogradnikih v Goriških brdih, ki delujejo pod okriljem Kleti Brda in pri petih vinogradnikih, ki delujejo samostojno. V končni fazi bi število pasti postopoma razširili na območje celotih Goriških brd in širše po državi, rešitev pa nameravajo prilagoditi tudi za uporabo v sadovnjakih in oljčnih nasadih, so prepričani snovalci projekta, ki ga sofinancira tudi občina Brda.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down