Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Psa, ki je konec decembra na Ajdovskem napadel več ljudi, opredelili kot nevarnega

Untitled Design (97)
Slika je simbolična. Vir: p3d.si

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je psu, ki je konec decembra v enem dnevu napadel tri ženske v bližini Ajdovščine, podelila status nevarnega psa.

Omenjeni status podelijo živali, ko ugrizne prvič. V primeru napada psa brez statusa je za njegovega lastnika predvidena globa od 200 do 400 evrov, v primeru napada psa, ki je že napadel in ima zato status nevarnega, pa od 800 do 1200 evrov.

Skrbniki nevarnih psov morajo poskrbeti, da je pes na povodcu in nosi nagobčnik, da je zaprt v pesjaku, objektu ali pa v ograjenem zunanjem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, pri čemer mora biti na vhodu označba z opozorilnim znakom.

Če nevaren pes znova ugrizne, poškodba pa ni posebno huda, mora v naslednjega pol leta na obvezno šolanje, v primeru mladega psa pa mora šolanje končati do dopolnjenega drugega leta starosti. Tečaj mora obiskovati tudi njegov skrbnik, uspešnost šolanja pa preveri komisija. Če pes ne opravi predpisanega šolanja ali je to neuspešno, veterinar odredi njegovo usmrtitev.

Med Lokavcem in Ajdovščino sta v zadnjih decembrskih dneh dva psa napadla več mimoidočih, ki so zaradi ugrizov potrebovali zdravniško pomoč. Policisti Policijske uprave Nova Gorica so 20. decembra sporočili, da so našli enega od njiju - večjega mešanca z daljšo črno dlako. Ko so ugotovili, kdo je njegov lastnik, so zoper njega ustrezno ukrepali zaradi kršitev določb zakona o zaščiti živali. Drugega psa - gre za manjšo psičko s svetlo rjavo dlako - policija še ni našla.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down