Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prvi sprehod po Lokarjevi poti

V petek bo pred Lokarjevo hišo v Ajdovščini ob 18.30 potekalo slovesno odprtje Lokarjeve poti. To je zgolj še en v nizu dogodkov, ki jih ajdovska Lavričeva knjižnica organizira v čast literarni zapuščini pisatelja in ajdovskega zdravnika Danila Lokarja.

''Lokarjeva pot nastaja v okviru Slovenske pisateljske poti, ki je nacionalni projekt Društva slovenskih pisateljev. Namen projekta je predstavitev slovenskih avtorjev in avtoric ter njihovih rojstnih krajev, bivališč, okolja, v katerem prebivajo. V vodniku Slovenska pisateljska pot je opisana tudi rojstna hiša oz. hiša, v kateri je prebival Danilo Lokar, tako da smo se odločili, da v zaključku Lokarjevega leta, v katerem smo v Lavričevi knjižnici pripravili več literarnih večerov, to pot tudi otvorimo,'' je povedala Franka Koren iz Lavričeve knjižnice.

Začetek je umeščen pred Lokarjevo hišo, v kateri sta pisateljeva spominska soba in galerija. Pot nas nato vodi čez Lavričev trg in čez Ulico 5. maja do Lokavščka, pod obronke Škola in čez lokavško frato proti izviru Hublja. Od tu se vrača po cesti mimo Fužin, Pal in ajdovske elektrarne po levem bregu Hublja na izhodišče. Po poteh, ki jih je Lokar omenjal v dnevnikih ali po njih hodil na obisk v bližnji Lokavec, usmerjajo kažipoti z znakom Slovenske pisateljske poti, katere del bo Lokarjeva pot.

''Odločili smo se za tako traso, ker se je Danilo Lokar zelo rad sprehajal po okolici Ajdovščine in tudi to pot je večkrat opisal v svojih dnevnikih, zato smo jo tudi izbrali za Lokarjevo pot.''

Lokarjeva približno 6 km in pol dolga pot zahteva dobri dve uri zmerne hoje. Kot rečeno, otvoritev bo potekala v petek ob 18.30, prvi pešci pa se bodo po poti podali dan kasneje – v soboto, 27. maja, ob 9. uri. Pohod, ki se pričenja prav pred Lokarjevo hišo, bo voden.

(Foto: Ajdovščina/mojaobcina.si)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down