Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prvi resnejši koraki do prenove dotrajane regionalke do Liga

Čez dve leti utegneta biti hkrati odprti dve večji gradbišči cest na Kanalskem: na trasi obvoznice jedra Kanala in na dotrajani regionalki do Liga. Slednjo se je po besedah direktorja občinske uprave Nejca Kumarja začelo projektirati, kar pomeni tudi pridobivati zemljišča in pripravljati tehnično dokumentacijo za izvedbo.

To so prvi resnejši koraki do popolne prenove prometnice, ki naj bi po grobih ocenah stala osem milijonov evrov. Kaj je predvideno, nam je pojasnil vodja sektorja za naložbe v ceste pri direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart: "Rekonstrukcija pomeni temeljito obnovo: tako širtev, gradnjo podporni-opornih konstrukcij. Moramo vedeti, da je ta cesta v bistvu sorazmerno zahtevna gradnja. Nekako prednostna sta dva kilometra.”

Delali bodo torej po delih, med drugim zaradi razpoložljivosti denarja. Vendar, kot je dejal Willenpart, to ni edini razlog: "Vedeti moramo, da je pri takih cestah – ta cesta je sorazmerno ozka – problem dela pod prometom. Namreč, polovične zapore morajo biti takšne, da se lahko promet odvija mimo zapore. Ta del bo treba še obdelati, kako bomo sama dela lahko izvajali, ali pa najti vsaj za tam živeče prebivalce primeren obvoz.”

Za prometni režim – tudi za možni obvoz, ki sicer ni kratek - se bo direkcija še usklajevala tudi z lokalno skupnostjo, vse rešitve pa bodo predvideli projekti. In ti so na vrsti zdaj: “V letu 2021 je bil projekt uvrščen v državni proračun, sedaj se pripravlja projektna dokumentacija. Računamo, da bi v letih 2023, 2024 izdelali projektno dokumentacijo, sledi pridobivanje zemljišč, potem rekonstrukcija.”

Ker ni potrebno gradbeno dovoljenje, bi lahko direkcija razpisala izvedbo del konec leta 2024. Še enega izvajalca pa naj bi vzporedno izbirala občina Kanal. “V Ligu pa se hkrati predvideva tudi nova komunalna infrastruktura, ki bi se izvajala sočasno. Investitor v komunalno infrastrukturo pa bi bila občina.”

Kot je dodal Kumar, bo tudi za to naložbo šele treba dobiti zemljišča in gradbeno dovoljenje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down