Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prva sončna elektrarna kmalu na strehi športne dvorane Kanal

Na Kanalskem naj bi kmalu začela obratovati prva v nizu petih malih sončnih elektrarn na stavbah v lasti občine.

Glede na besede županje Tina Gerbec bodo prekrile vsa večja javna poslopja: “Tudi občina je imela objavljen javni poziv za postavitev sončnih elektrarn na strehe določenih svojih stavb. Tu imamo pet stavb na razpolago, in sicer stavbo osnovne šole Kanal, stavbo oziroma streho športne dvorane Kanal, streho osnovne šole Deskle in telovadnice Deskle in pa streho kulturnega doma Deskle.”

Februarja so v Kanalu razpisali, da na teh zgradbah oddajajo služnost za proizvodnjo električne energije pod določenimi pogoji. Med prijavljenima podjetjima SONCE Energija in RES ERP so – ne brez polemične razprave na seji sveta občine - izbrali slednjega; zavoljo ugodnejše ponudbe. Zavezali so ga, da začne elektrarne postavljati v pol leta po sklenitvi ustrezne pogodbe in po besedah županje je zavezo tudi izpolnilo: “Načrtujemo pa, da bo prva sončna elektrarna postavljena začetek novembra na objektu oziroma na strehi športne dvorane Kanal. Potem bodo pa sledile še ostale strehe.”

Na vseh skupaj bo RES ERP postavilo predvidoma za 2351 kvadratnih metrov panelov s skupaj 505 kilovati moči, ki naj bi letno proizvedli dobre pol milijona kilovatnih ur energije. “Občina bo od tega imela nekaj sredstev za služnost in pa poceni oziroma cenejšo električno energijo za obdobje 25 let po fiksni ceni.“

... je koristi za lokalno skupnost strnila Gerbčeva. Služnost naj bi nanesla 10.000 evrov, kar pa ni odločilno. Glavna prednost projekta je po ocenah snovalcev v zavezi, da bo imetnik elektrarn občini četrt stoletja energijo dobavljal po vedni isti, načeloma ugodni ceni. Po izračunih, ključnih za izbiro investitorja, bo občina tako prihranila 164 tisočakov. Po mnenju kritikov projekta pa je to znatno premalo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down