Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Protikorupcijska komisija odločila glede asfaltne baze v Vrtojbi

Številni pozivi CI Vrtojba k umiku asfaltne baze iz kraja še čakajo epilog. S svojimi zahtevami in očitki so se obrnili na več inštitucij, lanskega septembra so prijavo poslali tudi Komisiji za preprečevanje korupcije, ki je zaključila z obravnavo, ki se je nanašala na poslovanje Asfaltne baze Vrtojba. Kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni ugotovila, zato je postopek ustavila.

„Iz očitkov v prijavi je izhajalo, da Asfaltna baza Vrtojba onesnažuje okolje ter da se pristojni organi ne odzivajo in zavajajo. Komisija je v postopku predhodnega preizkusa pridobila pojasnila in relevantno dokumentacijo od Agencija RS za okolje, Ministrstva za okolje in prostor in Inšpektorata RS za okolje in prostor ter presodila, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti Komisije, zato je postopek ustavila,“ so zapisali v KPK in izpostavili, da nimajo pristojnosti posegati v strokovne (okoljske) presoje udeleženih organov. Ker so drugi pristojni organi o zadevi že seznanjeni oziroma jo obravnavajo, tudi niso bili podani razlogi za odstop zadeve.

"Odločitev Komisije za preprečevanje korupcije je bila pričakovana, saj kot je bilo v odločitvi ugotovljeno, so pristojni organi z omenjeno zadevo že seznanjeni. Poudarjamo, da asfaltna baza Vrtojba deluje skladno s predpisi in izvaja vse potrebne meritve emisij snovi v zrak in hrupa. Prav na podlagi meritev, nepravilnosti ni bilo potrjenih, kar potrjujejo tudi inšpekcijski nadzori," so nam v odzivu odgovorili v Kolektorju, ki je lastnik in upravljavec obrata, odziv CI Vrtojba pa še čakamo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down