Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Promenda ob Kornu je kot "Korša" v Gorici

Pomisleki in nasprotovanje dela stanovalcev ob Kornu tudi tik pred zaključkom nove pešpoti – in v delu kolesarke – kar ne potihnejo. Na občini trdijo, da so stanovalcem prisluhnili, ti pa sedaj opozarjajo, da nova ureditev precej odstopa od obljub, ki so jih prejeli pred začetkom del.

„Mislimo, da smo bili izigrani, namreč, ni bilo rečeno, da bo pot tako široka, rečeno nam je bilo, da bodo to kamenčki, ki jih bodo utrdili in se bo po tej poti hodilo. Še bolj nas moti to, da so dali na začetek ulice tablo pešpot, vendar ni nikjer označeno, da to ni kolesarska pot,“ našteva stanovalka ob Kornu.

Kot dodaja, se sedaj tam vozijo tako kolesarji kot motoristi. „Tega je ogromno, na soboto in nedeljo, bi lahko rekli, da je skoraj motornih vozil več, kot pa pešcev, čeprav je tukaj dejansko promenada, jaz bi jo poimenovala kar korša – v stari Gorici je bila včasih taka.“ Bojazen stanovalcev je tudi, da bo sedaj, ko bo pot zvečer razsvetljena, precej hrupno, saj so se nekateri stanovalci namreč sedaj znašli tako rekoč z oknom ob novi trasi. Opozarjajo tudi na ureditev intervencijskega dostopa. „So nam obljubili interventno pot za vzdrževanja naših stanovanjskih objektov. Sedaj tega ni, ker so na obeh straneh poti postavljeni količki, s Kosovelove ulice, kjer smo do sedaj imeli dostop, pa je nekakšna rampa, in z avtomobilom pač ne moreš iti čez,“ dodaja stanovalec.

To bo urejeno, zatrjuje Simon Mlekuž, vodja oddelka za investicije na mestni občini Nova Gorica in sicer, na način, da bo stanovalcem na voljo ključ za količke, ki ga bodo lahko prevzeli na mestni občini. Kot je še pojasnil, bo razsvetljava, kot tudi urbana oprema – klopi in koši za smeti – nameščeni v prihodnjih dneh, kar se tiče same označitve poti, pa poudarja: „Na delu poti, zahodno od priključka na Delpinovo ulico, je ta pot izključno pešpot, se pravi za pešce, tudi označena je z modrim znakom za pešce, kar pomeni, prepoved za kolesarje in uporabnike koles z motorjem.“

Pot je hkrati urejena tudi kot vzdrževalna pot za potok Koren, zato tudi take širine, s prometno signalizacijo, pa je jasno označena, da je za splošno uporabo samo za pešce, poudarja Mlekuž, dodatnih prometnih znakov tako predvidoma ne bodo nameščali. „Skladno s predpisi in projektno rešitvijo, so postavljeni prometni znaki na začetku in na koncu ulice. Na drugih lokacijah drugih prometnih znakov ni predvidenih. V kolikor se bo pa pokazala potreba, bomo to dodatno preučili.“

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down