Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Projekt Rune bo v Kanalu usmerjala občina

V Občini Kanal so zadnje mesece marsikje deloma prekopane ulice in vaške poti, ker gradbinci razpredajo optično omrežje v okviru mednarodnega projekta Rune. Ta naj bi celo v najbolj odročne kraje na podeželju pripeljal zmogljivo telekomunikacijsko omrežje.

Vendar na Kanalskem so se nad izvajanjem projekta nakopičile pripombe, na redni seji se jim je posvetil tudi občinski svet. Razmere je svetnik Ermin Hvalica, ki ga je župan Miha Stegel pooblastil, da spremlja projekt, povzel tako:

„Žal sem po prvem sestanku z direktorjem Rune Slovenija ugotovil, da so oni nekaj obljubljali, drugo pa sedaj počnejo tu v naši občini. Jaz se bom trudil, da bo stvar tekla v smeri, za kar je bila predstavljena, da gre res ta optika ultra hitro v to ruralno območje, v odmaknjene kraje, do posamezne hiše.“

Izvajalci so se namreč po besedah svetnikov osredotočili na vkopavanja kablov v Kanalu, Desklah in okolici, kar se zaradi gostejše poselitve bolj splača,. Toda kot je izpostavil župan, mora recimo odmaknjeni Kal nad Kanalom prej dobiti omrežje kot Kanal. Poleg tega so se nakopičile druge pripombe ….

„Gre za dosti takih, bom rekel po domače, šlampastih izvedb, nekakovostnih; od neprimerne globine vkopa tega kabla, do čisto – bi rekel – geometrično slabe izvedbe izreza asfalta, do tega, da nekje pustijo delo in gredi na drugo območje, ne da bi obvestili občino.“

Dogajalo se je tudi, da je odpadni gradbeni material končal v naravi, pojavljajo se nejasnostjo, kaj je treba za priklop na optiko plačati, na že urejenem omrežju pa se pojavljajo težave z delovanjem, ki jih menda ni komu prijaviti.

Hvalica se je za pregled nad razmerami obrnil na predsednike krajevnih skupnosti, pri Rune Slovenija pa izposloval, da mu bodo redno poročali, kje kaj delajo. Nadeja se tvornega sodelovanja in nadaljevanja projekta v želeno smer.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down