Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Projekt EPK požel veliko zanimanja tudi na Japonskem

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel se je prejšnji teden udeležil srečanja generalne skupščine EU-Japonska Festival v Tokiu.
 
Slovensko delegacijo je gostil organizacijski komite, ki je sestavljen iz predsednikov družb in direktorjev mednarodnih podjetij. Na njihove razpise se bo v sklopu mednarodnih sodelovanj prijavljal tudi GO! 2025 z izbranimi projekti.

''Obisk na Japonskem ocenjujem kot zelo koristen in ploden. Japonskim umetnikom in fundaciji EU-Japan Fest se je predstavilo 14 mest, ki so že in še bodo gostila Evropsko prestolnico kulture. Veliko dela je bilo opravljenega predvsem na bilateralnih stikih z japonskimi umetniki, pri katerih smo poželi kar precej zanimanja, predvsem z našo čezmejnostjo. Hkrati pa smo uspeli s skladom dobre stike še okrepiti,'' pove Turel.

Omogočene in finančno podprte bodo tudi izmenjave z japonskimi kulturnimi institucijami ter izmenjave umetnikov v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture.

''S kar velikim številom japonskih umetnikov smo navezali stike in uspeli zagotoviti ter poglobiti kontakte, da bi jih uspeli pritegniti k sodelovanju tako pri približevanju kot pri samem projektu EPK. Tu se nadejamo financiranja s strani sklada, ki poskrbi za kritje stroškov programa in potovanja umetnikov,'' zaključi Turel.

V pestrem štiridnevnem programu je bilo poleg predstavitve Evropske prestolnice kulture predstavnikom japonske industrije predvideno tudi srečanje z veleposlaniki v Tokiu za vzpostavitev trajnejših gospodarskih in organizacijskih vezi ter ogled nekaterih glavnih kulturnih prizorišč in programov. Okoli 50 japonskih umetnikov z različnih področij je že izrazilo željo po delovanju v Novi Gorici v okviru uradnega programa EPK .

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down