Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Primorski gasilci vračajo lansko solidarnost Slovenije

Pretekli konec tedna je Slovenijo doletel najbolj črn scenarij. Poplave so praktično prizadele večji del države, prizanešeno je bilo, z izjemo idrijsko-cerkljanskega dela in Baške Grape, le Primorski. Škoda je ogromna: poškodovani ali uničeni so tako zasebni kot poslovni objekti, cestna infrastruktura, kmetijske površine, imetje je mnogim praktično odplaknilo. Če se vode šele počasi umirjajo in umikajo, pa je solidarnost že v polnem teku. Na pomoč prizadetim območjem so te dni odšli tudi severnoprimorski gasilci. Nič presenetljivega pravijo, saj so lani ob uničujočem požaru na Krasu primorskim gasilcem v pomoč priskočile enote iz vse Slovenije.

Danes na vse zgodaj zjutraj so na pomoč kolegom in predvsem prebivalcem najbolj uničenih področji krenili gasilci in gasilke Severnoprimorske gasilske regije. V treh konvojih jih je proti vzhodu odšlo 214, skupno število vozil pa je 49.

Združena ekipa društev Gasilske zveze Tolmin in GZ Idrija je krenila proti Mozirju. Gasilci in gasilke iz GZ Nova Gorica - Šempeter, GZ Ajdovščina in GZ Vipava so v Mengšu. Najdaljša pot pa je bila pred skorajda stotnijo iz GZ Bovec, GZ Kobarid in GZ Goriške, ki se je podala na Koroško, natančneje v Črno.

Vodja konvoja, ki je krenil na Koroško, Andrej Ponikvar je pred odhodom povedal:

Dani Boltar, namestnik poveljnika Severnoprimorske gasilske regije je dodal:

Poveljnika PGD Kostanjevica na Krasu Erika Spačala smo ujeli ravno med prebijanjem v Črno na Koroškem:

Kostanjeviško gasilsko društvo je na prizadetih območjih pomagalo že včeraj.

Sicer pa glede odziva prebivalcev na prizadetih območjih pove, da so zelo hvaležni za pomoč, so pa tudi že veliko postorili sami in si pomagajo med seboj.

Veriga solidarnosti se nadaljuje tudi na področju donacij. V lanskem požaru zbrane donacije vode so nekatera gasilska društva že odpeljala na prizadeta območja.

(foto: združena ekipa GZ Ajdovščina, GZ Vipava in GZ Nova Gorica - Šempeter, Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down