Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prihodnost slovenske gastronomije je v obujanju tradicije na inovativen način

Gostinci Dst

Na kulinaričnem področju je Slovenija storila ogromen napredek in se danes uvršča v sam vrh kulinaričnih destinacij sveta. A tradicionalne slovenske gostilne so naša kulinarična identiteta, ki jo moramo ohraniti, je sporočilo z današnje okrogle mize z naslovom Tradicija in inovativnost – prihodnost slovenske gastronomije, je danes potekala v sklopu 15. strokovnega srečanja gostincev na Dnevih slovenskega turizma v Novi Gorici.

Novost letošnjega dogodka je povezovanje čez mejo, pojasnjuje Patricija Furlan, predsednica sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije:

Novost je, da smo povezali tudi gostince in vinarje čez mejo, da bomo v luči Evropske prestolnice kulture povezali Novo Gorico in Gorico.“

Čez mejo se povezujejo prav z namenom sodelovanja tudi pri kulturnih dogodkih, ki se bodo odvijali v okviru čezmejne EPK.

Letošnja rdeča nit pa je torej povezana z ohranjanjem in obujanjem tradicije v kulinariki na sodoben način. V tej luči imajo gostinci konkretne predloge za državo:

V zadnjih letih se vedno več družinskih gostiln zapira, ker nimajo več naslednikov in mogoče bi radi tudi spodbudili državo, da nam pomaga ohraniti pri naslednikih – tako kot pomaga mladim kmetom – tudi mladim gostincem in s tem bi gotovo pridobili nekaj novih gostiln.“

Furlanova še dodaja, da so slovenski gostinci z visoko kulinariko že posegli po vseh zvezdicah, zato je sedaj čas za tradicionalne gostilne.

Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu v tej luči dodaja poudarja, da je bilo na temo gastronomije in tradicije v zadnjih letih že veliko narejenega:

Seveda pa je ključna današnja tema gastronomija in tradicija. Kajti v zadnjih letih smo res ogromno naredili za prepoznavnost slovenske gastronomije skozi različna mednarodna ocenjevanja in Slovenija danes je prepoznavna, je zaželjena gastronomska destinacija. Seveda pa čas, da se nekoliko ozremo bolj k tradiciji, da ne izgubimo lastne gastronomske identitete.“

Zato je pobuda o oživitvi Gostilne Slovenije več kot dobrodošla, zaključuje Kalin.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down