Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pričel se je Teden Rdečega križa: "Vse kar delamo, delamo iz srca."

Vse kar delamo, delamo iz srca, je slogan letošnjega Tedna Rdečega križa, ki se pričenja ravno danes. 8. maja namreč obeležujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Območna združenja širom po državi v tem tednu tako organizirajo aktivnosti, s katerimi bodo izpostavljali pomen pomoči ljudem v stiski, humanost, solidarnost in človekoljubje. Na spletni strani Rdečega križa je bil danes objavljen tudi seznam številnih trgovin po celi Sloveniji, pred katerimi bodo za socialno šibkejše in ogrožene zbirali prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja ter higienske potrebščine.

Neli Skočaj, sekretarka novogoriškega območnega združenja. pove, da so v tem tednu povečali aktivnosti na področju ozaveščanja o nudenju prve pomoči. Pripravili so več delavnic.

Prva bo v sredo ob 9.00 na našem sedežu za društvo osteoporotikov. Potem je v četrtek ob 15.00 v dvorani v Biljah prav tako delavnica o temeljnih postopkih oživljanja in uporabe defibrilatorja, obenem pa si bodo lahko krajani brezplačno izmerili tudi osnovne parametre v krvi.

V četrtek med 9. in 18. uro pa na Bevkovem trgu organizirajo dogodek Podarimo utrip.

Vsi občani bodo ves dan lahko imeli na voljo brezplačne predstavitve prve pomoči, oživljanja, ravno tako si bodo lahko izmerili določene krvne parametre: se pravi holesterol, sladkor v krvi, krvni tlak, lahko si bodo določili krvno skupino. Ob 10.00 imamo za otroke vseh novogoriških vrtcev predstavo Supernona. V primeru dežja bomo predstavo prestavili v Mestno občino Nova Gorica, v veliko dvorano.

V ajdovskem območnem združenju, kot pove sekretarka Irena Žgavc, so se osredotočili na terenske krvodajalske akcije, ki se bodo odvile konec meseca:

29. in 30. maja poteka terenska krvodajalska akcija na Ljudski univerzi v Ajdovščini, med 7.00 in 13.00, in 31. maja pa v Športni dvorani vipavske vojašnice, prav tako od 7.00 do 13.00.“

Sicer pa se bodo ta četrtek udeležili državnega tekmovanja študenskih ekip. Ki se bo odvilo v Kopru, v soboto pa se bo za lovoriko na državnem tekmovanju borila ajdovska osnovnošolska ekipa. 10. junija pa bodo ravno na Ajdovskem gostili regijsko tekmovanje ekip prve pomoči. Sicer pa to soboto nagrajujejo najbolj zaslužne krvodajalce z izletom v Radovljico in na Bled.

Glede stanja prostovoljcev v obeh združenjih sogovornici povesta, da bi potrebovali pomladitve, tako na Goriškem kot Ajdovskem torej v družino prostovoljcev toplo vabijo nove člane.

(foto: Rdeči križ Slovenije)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down