Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prestižna izdaja knjige Sadje sonca popisuje kulturno in agrarno dediščino Brd in okolice

V okviru projekta LAS K.U.S.A. je luč sveta zagledala dopolnjena izdaja monografije Sadje sonca - I frutti del sole, avtorja Gregorja Božiča, ki je v javnosti poznan kot večkrat nagrajeni filmski režiser in direktor fotografije. Prvi ilustriran popis starih sadnih sort v Brdih in širše je Božič, ki ga zanima raziskovanje tudi te teme, izdal pred skoraj desetimi leti. Dopolnjena prestižna izdaja je dvojezična in obsega skoraj 400 strani, na katerih so opisane lastnosti več kot 60 starih sort ter zgodbe starejših prebivalcev pokrajine, povezane s sadnim drevjem. Predstavitve knjige te dni potekajo na Goriškem.

Za regijo kot je Goriška, to ni bila le agrarna dediščina, ampak tudi kulturna dediščina, ker so bila ta drevesa prisotna skoraj na vsaki domačiji in so tudi preživela generacije in generacije.“

Sedaj pa so se stvari začele spreminjati na globalni ravni, priča smo klimatskim spremembam, pojavu novih škodljivcev, suši in spomladanski zmrzali.

Poleg zgodb za knjigo Božič zbira tudi cepiče za sadovnjak starih sadnih sort, gre za tako rekoč genetsko banko, ki ga je zasadil v vasi Kojsko.

Sedaj delamo na tem, da bi se ta sadovnjak vzpostavil kot botanični vrt, da bi se ga vključilo tudi v Evropsko prestolnico kulture, se pravi, da bi se ga ohranjalo, saj je to pravzaprav edini tak sadovnjak na celotni primorski, pa verjetno tudi na slovenski ravni razen Kozjanskega parka, ki je državna inštitucija.“

Božič se nadeja, da bo čez nekaj let v sodelovanju s KGZ Bilje vsaj nekaj teh sort na prodaj v tamkajšnji drevesnici.

Knjiga je hkrati oblikovalsko umetniško delo, ki bo služila kot protokolarno darilo Evropske prestolnice kulture leta 2025. Natisnili so jo v 450 izvodih.

Kot filmski režiser in scenarist pa je Božič pred nekaj dnevi v Franciji zabeležil nov uspeh: na dogodku FIDLab je njegov projekt Sadni film, ki bo nastal v slovensko-francosko-italijanski in morda tudi japonski koprodukciji, prejel več nagrad za sofinanciranje. Izbran je bil med 400 projekti. Gre za celovečerni igrani film, katerega bodo snemali na lokacijah od Goriške do Japonske.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down