Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Predstavniki delavcev presenečeni: ''Prepričani smo bili, da bo Mahle v Šempetru širil proizvodnjo!''

Mahle Sempeter Odpuscanje

Mahle Electric Drives Slovenija iz Šempetra pri Gorici, eden večjih delodajalcev v regiji, bo kmalu začel odpuščati. Kot so nam sporočili iz podjetja, bo Mahle z namenom zagotavljanja nadaljnje rasti v avtomobilski industriji in za zaščito prihodnje konkurenčnosti krepil svoje proizvodne zmogljivosti v Šempetru, da pa bi ta cilj dosegel, mora podjetje proizvodne zmogljivosti optimizirati.

Zato so se odločili, da proizvodni program zaganjalnikov iz Šempetra preselijo v novo tovarno v Aleksandrovcu v Bosni in Hercegovini. Ta proces selitve se je že začel in še vedno poteka. Po začetnih prilagoditvah delovnih mest, ki so že bile izvedene, bo letos postopoma ukinjenih 170 delovnih mest.

Predstavniki delavcev so bili nad potezo presenečeni: ''Selitev je bila predstavnikom zaposlenih predstavljena lani. Prepričani smo bili, da se bo Mahle v Šempetru širil, smo pa hkrati spoznali, da smo kadrovsko omejeni in posledično je sledila poslovna odločitev, da se bo preselil program, ki zajema enega največjih sektorjev proizvodnje na naši lokaciji in je tudi temelj našega podjetja,'' je povedal predsednik sindikata Dejan Sirk.

Predstavnike delavcev zelo skrbi, kako bo situacija vplivala na trenutno še zaposlene. Kot dodaja Sirk, je treba sprejeti tudi novo strategijo podjetja, v Šempetru bodo namreč postali glavni za proizvodnjo motorjev za električna vozila, ta proizvodnja pa je višje tehnološke dovršena in potemtakem potrebuje manj delovnih mest.

''V programu preseženih delavcev skušamo, da bi čim več ljudi, ki imajo že pogoje za upokojevanje z nekimi višjimi odpravninami upokojili. Prvotno je bilo najavljeno, da bomo ukinili 250 pozicij, s premeščanjem pa smo do danes uspeli številko spraviti na 170. Skupaj svet delavcev, sindikatov in poslovodstvo dnevno gledamo, da se premešča ljudi na pozicije, ki se odpirajo,'' dodaja Sirk.

Tudi v fazi preseženih delavcev, ki bo potekala od letošnjega maja do februarja prihodnje leto, bodo poskušali s premeščanjem še dodatno omiliti posledice odpuščanja. Sirk upa, da bodo z novimi projekti zaposlovanje lahko zagnali že v bližnji prihodnosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down