Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pred 95 leti je bila ustanovljena protifašistična organizacija TIGR

Jože Dekleva, Zorko Jelinčič, Albert Rejec, Dorče Sardoč, Andrej Šavli in Jože Vadnjal, to so imena šestih primorskih fantov - rodoljubov, ki so na Nanosu pred 95. leti ustanovili tajno protifašistično organizacijo TIGR. Plamen upora, ki so ga zanetili, je zajel celotno Primorsko od Triglava pa vse do morja.

Društvo TIGR Primorske ima okoli 1200 članov v devetih pokrajinskih odborih, tudi v Ljubljani in v vzhodni Sloveniji, kjer živijo potomci tigrovcev, ter zelo razvejano dejavnost. Predsednik društva Gorazd Humar je ob obletnici med drugim izpostavil boj tigrovcev za ohranitev slovenskega jezika. „Vsi, ki so se udeležili sestanka na Nanosu, so se odločili, da se uprejo italijanskemu fašizmu na več načinov. Eden od teh načinov je bil boj za slovenski jezik, preprečevali so učenje zgolj italijanskega jezika v osnovnih šolah in vrtcih, tudi tako, da so požgali kar nekaj vrtcev in osnovnih šol, ki so jih imenovali potujčevalnice slovenskih otrok. Seveda je bil tigrovski boj tudi kulturni boj, iz Jugoslavije so v nahrbtnikih in tajno prenašali veliko slovenskih knjig.“

Tigrovski boj je terjal tudi žrtve, saj so fašisti na smrt ali dolgoletne zaporne kazni obsodili več primorskih domoljubov. „Tigrovska organizacija se je razdelila po celi Primorski, od Triglava v geografskem trikotniku, do Postojne in do morja, do slovenske Istre in praktično ni bilo primorskega kraja ali vasi, kjer ne bi tigrovske trojke delovale.“

Svoje mesto v slovenski zgodovini je TIGR dobil šele po osamosvojitvi Slovenije. Društvo TIGR Primorske, ki skrbi za ohranjanje spomina na boj tigrovcev, pa je bilo ustanovljeno leta 1994. Danes pa pripravlja slavnostno akademijo v počastitev visokega jubileja društva. Na današnjem dogodku bo slavnostni govornik zgodovinar iz Trsta in predsednik Odbora Bazoviški junaki Milan Pahor, častni pokrovitelj akademije pa bo minister za Slovence v zamejstvu in svetu, Matej Arčon.

(Foto: Društvo TIGR, Gorazd Humar, predsednik Društva TIGR Primorske, Sonja Groznik, vodja Območne enote Vipava Ajdovščina, tajnica društva Neva Špacapan, praporščak Bojan Orešnik 8. septembra letos ob spomeniku šestim ustanoviteljem tajne protifašistčne organizacije)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down