Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

"Pred 70 leti ni bilo vrtcev, šolskih malic, letovanj na morju"

Na prvi dan meteorološke pomladi smo v Sloveniji zabeležili tudi ustanovni dan Zveze prijateljev mladine, prostovoljne in neprofitne organizacije, ki deluje v dobrobit otrok in družin. Letošnji 70. jubilej so zabeležili včeraj na Cerju, kjer so na pogorišče okrog Pomnika miru simbolno zasadili 70 dreves. Dogodka se je udeležila tudi predsednica države, Nataša Pirc Musar:

V imenu ljudi, ki jih imam čast predstavljati, vam izrekam globoko priznanje in hvaležnost za vse, kar ste doslej dobrega storili. Otrokom niste pričarali le nasmeha na obraz in jim organizirali počitnic. Otrokom dajete glas, ki ga odrasli in tisti, ki nam je bila zaupana vloga odločevalcev, moramo slišati.“

Zveza prijateljev mladine je v sedemdesetih letih delovanja uspela s pomembnimi dosežki:

Če se postavimo v čas pred sedemdesetimi leti, takrat ni bilo vrtcev, ni bilo šolskih malic, letovanj na morju, ni bilo možnosti, da so starši v bolnišnicah z otroki, ko so zboleli. Tako da je prav naša Zveza prijateljev mladine Slovenije na področju skrbi za otroke in družine orala ledino,“ našteva predsednica Darja Groznik.

Med pomembnejšimi dosežki zveze so tudi porodniški dopust za matere, štipendijski skladi, TOM telefon za otroke in mladostnike ter otroški parlament. V zadnjem času si intenzivno prizadevajo za vzpostavitev samostojnega Varuha otrokovih pravic.

Med prvimi soustanovitelji Zveze Prijateljev mladine Slovenije je bila tudi medobčinska zveza ZPM za Goriško. Predsednica Iva Devetak takole opiše po čem izstopajo:

Izstopamo po novoletnih praznovanjih, po dedku Mrazu, ki smo ga ohranili za vse otroke, seveda z veliko podporo lokalnih skupnosti, izstopamo tudi po otroški participaciji, naši otroški parlamenti so med močnejšimi, med tistimi, ki rojevajo tudi nove politike: denimo Matjaž Nemec, evropski poslanec, je bil pred leti tudi naš otroški parlamentarec.“

Lani je Zveza prijateljev mladine Slovenije na letovanje ali zimovanje odpeljala 11.500 otrok, od tega tretjino brezplačno. 7.700 družin je bilo vključenih v socialno humanitarne programe Eno srce, TOM telefon pa je zabeležil skoraj 20.000 kontaktov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down