Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Praznik špargljev: Od kuhinje do Guinnessa

Uporabnost divjih in gojenih špargljev seže daleč preko kuhinje in mize – kar je še posebej razvidno iz programa letošnjega jubilejnega praznika špargljev v Orehovljah, ki bo zadnji vikend v maju. Do sredine junija pa dvanajst gostincev Krasa, Vipavske doline in Brd sodeluje v pripravi kreativnih in zdravih krožnikov v krasni špargljevi kuhinji.

Praznik Špargljev ostaja največja ter tudi najbolj obiskana občinska turistična prireditev pravi župan občine Miren Kostanjevica Mauricij Humar, ki je prepričan, da so povezovanje znanja, izkušenj in sredstev temelj in garancija za nadaljnji razvoj celotne regije:

Praznik je nastal kot poklon plemenitemu poganjku, ki je oblikoval prepoznavnost vasi. Z leti se je oblikoval bogat kulturni in kulinarični program za katerega skrbi TŠD Orehovlje v sodelovanju z Društvom žena Miren – Orehovlje, ki si želijo postaviti Guinnessov rekord najdaljše rolade iz špargljev na svetu! Gordana Vičič:

Prvič praznik združuje tudi strokovnjake s področja naturopatije, bioresonance in čuječnosti z različnimi detox terapijami iz špargljev, ki blagodejno vplivajo na telo. Kot pravi Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavoda za turizem Miren-Kras, letošnje jubilejno dogajanje teče v štirih vsebinskih sklopih:

Šparglji in jedi iz špargljev predstavljajo velik ekonomski in turistični potencial v občini in širše, kar se pozna tudi pri nočitvah:

Skrivnostna večerja, špargljev detox pohod čuječnosti, tradicionalna špargljeva povorka predvsem pa gojenje tesne vezi med generacijami domačinov, ki vsako leto stopijo skupaj pri organizaciji praznika špargljev nas bodo vodili skozi jubilejno, špargljevo simfonijo okusov in zdravja, ki bo brez dvoma poživila telo in duha.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down