Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pozorni bodo na "vojne dobičkarje"

Državni sekretar Darij Krajčič je danes ponovno obiskal Kras in si ogledal dela na požariščih. Družba Slovenski državni gozdovi je do sedaj iz pogorišča odpeljala približno 2000 kubikov lesa, svoje gozdove čistijo tudi zasebni lastniki. Zavod za gozdove pa pripravlja sanacijski načrt.

Državni sekretar se je sestal s predstavniki Zavoda za gozdove in predstavniki družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG). Pogovor je tekel o napredku pri delu, ki je bilo na požarišču narejeno od obiska pred devetimi dnevi in preverjanju dogovorjenega.

Družba SiDG je do sedaj iz pogorišča odpeljala približno 2000 kubikov lesa, svoje gozdove čistijo tudi zasebni lastniki. SiDG je preko javnih razpisov pridobil tudi zunanja izvajalca del. Tako bo lahko les iz presek odstranjena do roka, ki ga je določila civilna zaščita.

Državnemu sekretarju so predstavili tudi načine prodaje odvoženega lesa. Krajčič je ob tem povedal, da je potrebno biti v celotnem procesu sanacije pozoren na nezaželene pojave: „Potrebno je biti pozoren, da se ne pojavijo tako imenovani „vojni dobičkarji“. Ob tem bi rad poudaril, da sem zadovoljen z delom, ki je bilo do sedaj narejeno.“

Predstavniki Zavoda za gozdove so poudarili, da so pridobil večino posnetkov požarišča, ki so dobra osnova za oceno škode požara. Kar iz posnetkov ne bo dovolj razvidno, bodo preverili na terenu.

Po zadnjih podatkih je požar zajel približno 3600 hektarjev površin, od tega 2800 hektarjev gozdov. Ocena naj bi bila zaključena do konca meseca. Zavod za gozdove je odgovoren tudi za pripravo sanacijskega načrta, ki naj bi bil pripravljen do konca septembra, takrat naj bi bil tudi predstavljen javnosti.

(Foto: mkgp_rs)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down