Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Požarna vaja: učenci v treh učilnicah obnovljene OŠ Milojke Štrukelj ostali brez možnosti izhoda

Milojka Rezano

Požarna varnost za del osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici je vprašljiva. To je pokazala požarna vaja, ki jo je vodstvo omenjene šole naročilo po prenovi objekta. Če bi namreč zagorelo na hodniku oz. stopnišču drugega nadstropja, kot se je zgodilo v simulaciji požara, bi bila glavna evakuacijska pot – se pravi po tem stopnišču - zadimljena. Reševanje šolarjev in zaposlenih iz treh učilnic in kabineta, ki se nahajajo v tem delu, pa bi bilo zelo oteženo:

Požar smo postavili v drugo nadstropje, se pravi tja, kjer so učilnice, ki so se zdele ravnatelju najbolj kritične. In dejansko se je pokazalo, da so najbolj kritične v primeru takega scenarija. Ker zaradi zadimljenja niso imeli druge možnosti izhoda na prosto. Tista glavna evakuacijska pot je bila zadimljena, je bila onemogočena. Druge pa ni bilo. Tako da je ostalo večje število otrok v temu delu drugega nadstropja.“

pove Andraž Pavlin, vodja gasilske preventive Gasilske enote Nova Gorica.

Reševanje bi v tem primeru lahko potekalo samo „ena na ena“ – se pravi en gasilec bi lahko s pomočjo dihalne maske na varno pospremil eno osebo.

Poskusili smo tudi reševanje iz zunanjosti, se pravi z gasilsko lestvijo, kjer je začetek kar dobro stekel, z lestvijo smo tudi uspeli priti do primernih oken, potem je bila pa težava v tem, da so bila ta okna zaklenjena. Ko pa smo nekako vseeno prišli do ključa, se pa niso popolnoma odprla.“

Po prenovi je namreč strop na tistem delu spuščen, zato se oken ne da dovolj odpreti, da bi omogočala reševanje. To bi bilo v tem primeru možno z razbitjem oken, kar pa spet ni idealen scenarij, pravi Pavlin, saj je tako reševanje zamudno, črepinje pa bi predstavljale nevarnost tako za gasilce kot za reševane osebe. Med požarno vajo se je izkazalo tudi, da požarna vrata ne tesnijo, saj je dim uhajal v varovani prostor. Iz zadnje strani objekta reševanje z avtomobilsko gasilsko lestvijo ni bil mogoč, saj je dostop do teh treh kritičnih učilnic predaleč. Na vaji se tudi ni pravilno odzval sistem aktivne požarne zaščite, saj so se odprla okna v prvem, namesto v drugem nadstropju, kar pa je bilo potem popravljeno.

Rešitve za opisane težave pri požarni varnosti omenjenega dela šole se išče z vzpostavitvijo alternativne požarne poti, pojasnjuje ravnatelj OŠ MŠ Janez Kobe:

Izhod, ki gre v športno dvorano, v tem trenutku je na tem izhodu montažna stena. Načrt je, da bi se ta požarni zasilni izhod uredil preko tega prostora, se pravi, da bi bil direkten izhod v športno dvorano. Mislim, da je problem v razliki višine stropov. Te stvari se sedaj preverja in načrtuje možnost izvedbe.“

Vodstvo šole je na problem opozorilo tudi ustanovitelja šole, se pravi novogoriško mestno občino, od koder so nam poslali pojasnilo, da je bil za objekt izdelan požarni načrt in požarna študija ter da je bil po izvedenih delih opravljen tudi pregled s strani pooblaščenega preglednika. Po opravljeni požarni vaji, ki jo je naročilo vodstvo šole, so na občini prejeli uradno poročilo. Za pomoč pri iskanju ustrezne rešitve bo mestna občina zaprosila strokovnjaka za požarno varnost in na osnovi strokovni priporočil ustrezno ukrepala, so še pojasnili na občini.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down