Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Požarišče na Goriškem krasu dolgo že skoraj 4 km

Od dopoldanskih ur na Krasu spet divja požar, tokrat še obsežnejši od preteklih v tem mesecu. Ogenj je zajel širše območje med Renškim vrhom in Fajtovim hribom, v občinah Renče-Vogrsko in večji del v občini Miren-Kostanjevica. Dolžina požarišča je že več kot 3,5 km in se, tudi zaradi burje, širi približno za en kilometer na dve uri. 

"Ob 9.46 je med Renškim vrhom in naseljem Temnica zagorel borov gozd in podrastje. Zaradi močnejšega vetra se je požar hitro razširil. Aktivirana je bila tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije. Na lokacijo požara so napoteni tudi člani Ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije," poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Kot je popoldan povedal vodja intervencije Simon Vendramin, je aktiviran državni načrt za večje požare v naravnem okolju. Z ognjenimi zublji se bojuje več kot 300 gasilcev s celotne severne Primorske, Krasa in Notranjske, prihaja pa tudi pomoč iz drugih delov Slovenije. Požar gasita tudi dva helikopterja Slovenske vojske, dva italijanska helikopterja civilne zaščite Furlanije Julijske krajine, nekaj po 16. uri je nad požarišče prvič priletelo tudi letalo - hrvaški canadair, ki vodo zajema v Tržaškem zaliv- naenkrat v morju zajame 6000 litrov. "Letalo je gasilcem v veliko pomoč. Sicer pa je to območje tudi polno še neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne in zato je delo gasilcev še toliko zahtevnejše," dodaja Vendramin. 

Območje požara je pod nadzorom, vendar še vedno obstaja možnost posameznih preskokov.

"Prebivalce in obiskovalce območja pozivamo, naj se ne približujejo območju požara in naj ne po nepotrebnem zasedajo prometnic na območju! Na območju požara je tudi velika nevarnost neeksplodiranih ubojnih sredstev iz 1. sv. vojne, slišati je bilo že tudi več detonacij, " so še sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

(Foto: Regijski štab CZ za severno Primorsko, zadnjo sliko pa je poslala poslušalka)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down