Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Požar v naravi zaradi požiganja suhe trave gasilci imeli pod kontrolo, svetuje se previdnost in posvetovanje

Pozar Vrsno 2024
Foto: Facebook/Gasilska enota Kobarid

Včeraj je zagorelo v naravi nad vasjo Vrsno pri Kobaridu. Kot je bilo ugotovljeno, je domačin na svojih pašnikih požigal suho staro travo, veter, ki je zapihal iz doline, pa je ogenj spodbudil in povzročil požar na površini približno 300 x 300 metrov, česar pa občan sam ni uspel obvladovati. Na kraju so posredovali kobariški in tolminski gasilci.

''Novejša zelena trava je požar omejevala, je pa vseeno gorelo na preveliki površini, da bi občan sam obvladoval. Tako smo potem gasilci iz Kobarida in Tolmina ostali na kraju in spremljali kurjenje do konca, tako da se je zagotovilo najbolj varne pogoje,'' je intervencijo opisal Miha Vencelj, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Občine Tolmin.

Zakonodaja glede kurjenja na prostem se je v zadnjih letih nekoliko spremenila, predvsem z vidika kmetijskih poljščin in odpadnega zelenega materiala: ''Treba je upoštevati vso to zakonodajo, pri tem pa se seveda ne izključuje ukrepov varstva pred požari, ki že tako veljajo, v skladu z uredbo kurjenja na prostem. Res je, da so v zadnjem času bile močne in intenzivne padavine, kar spodbuja bujno rast rastlinja, tako da širjenje požarov v tem trenutku še ni toliko nevarno, je pa ogenj vedno ogenj, ki je vselej predstavljal potencialno nevarnost.''

Če prihaja do kurjenja v naravi, Vencelj svetuje, da se obvesti gasilske enote in se posvetuje o zakonskih okvirjih, pri vsem tem pa je seveda še najpomembnejša misel na lastno varnost in varnost drugih.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down