Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Požar na italijanski strani se umirja, na Krasu trenutno vse pod nadzorom

Na italijanski strani še vedno gasijo požar pri Devetakih. Za gasilci, prostovoljci civilne zaščite in prebivalci je zahtevna noč, evakuirali so naselja Cotiči, Devetaki, Vrha in Poljan, v pripravljenosti pa so še prebivalci Gabrij.

A vendarle so danes dobre novice, požar se umirja, nam je povedal sovodenjski župan Luca Pisk: "Ponoči je šlo v redu, sedaj z gašenjem nadaljujejo helikopterji in tudi kanader. " Nadeja se, da bo požar danes pod nadzorom.

Včeraj se je južni krak tega požara tudi nevarno približal regionalni cesti Moščenice-Gorica, ob državni meji, pod noč so pri Vižintinih ta krak uspešno omejili, so pozno ponoči sporočili iz štaba Cz za Notranjsko. Gasilci so imeli ves čas pomoč iz zraka, gasili so trije helikopterji, dva italijanska in pa slovenski vojaški helikopter, popoldne pa še italijanski kanader. Čez dan je italijanskim kolegom pomagalo 60 slovenskih gasilcev. Obranili so vasi Devetaki in Cotiči, ponekod je ogenj segal vse do hiš. Ponoči je na italijanski strani ostalo še 40 slovenskih gasilcev. Tudi na italijanski strani prihaja do ugibanj, kaj je vzrok požara, sovodenjski župan Luca Pisk je prepričan, da je požar podtaknjen : "Je štartal iz roba ceste št. 55, nasproti ceste ni bilo požara, torej, nekdo je podtaknil."

Tudi nad obsežnim pogoriščem na Goriškem Krasu še vedno skrbno bdijo gasilci. Ponoči je bilo nekaj manjših posredovanj, nam je povedal današnji operativni vodja štaba v Kostanjevici, Tadej Muznik: "Na Krasu nas je trenutno 70 gasilcev z 19 vozili, trenutno izgleda zadeva pod nadzorom, več pa bomo vedeli v naslednjih urah."

Tudi na Velikem Ovčnjaku nad Škrbino se je zgodaj popoldne pojavilo novo žarišče, a so ga gasilci uspeli pogasiti. Na obeh pogoriščih je čez dan 140 gasilcev izvajalo požarno stražo in bilo v pripravljenosti, ponoči pa skupno nekaj čez 50. 

(Foto: CZ za Notranjsko)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down