Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Posoški razvojni center nadaljuje delo v Alpski konvenciji

Posoški razvojni center je obnovil memorandum o sodelovanju v Alpski konvenciji. Sodelovanje poteka že šesto leto. Info točka Alpske konvencije na sedežu PRC-ja v Tolminu, druga v Sloveniji, še pet pa se nahaja v Avstriji, Italiji in Franciji, je del zgodbe PRC-ja od maja 2017.

Direktor centra Simon Škvor:

"To sodelovanje je, seveda, pomembno za ta naš prostor, ki je po sami naravi že, pravzaprav, alpski. Ne samo Posočje, tudi širše, vezan na Triglavski narodni park, pa na zgornjo Gorenjsko. No, Posoški razvojni center je točka Alpske konvencije že kar nekaj let. Začelo se je tudi, ne smemo pozabiti, s statusom Alpskega mesta, ki ga je pridobil Tolmin."

Letos se je torej točka iztekala, zato so sodelovanje obnovili.

"Prav tako pa je zelo pomembno dejstvo, da Slovenija kot država tudi prihodnje leto predseduje Alpski konvenciji, prevzema pa tudi predsedovanje makro regije EUSALP-a, kjer PRC tudi aktivno sodeluje z vodenjem ene akcijske skupine."

Iz tega vidika, pa tudi z vidika vsebine, s katero se ukvarjajo, ki je v veliki meri vezana na različne vsebine tipične za alpski prostor, je sodelovanje za Posoški razvojni center kot institucijo izrednega pomena, še poudarja Škvor.

Alpska konvencija je, pojasnimo, mednarodna pogodba, ki so jo med leti 1991 in 1995 podpisale vse alpske države, torej Avstrija, Francija, Italija, Lihtenštajn, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica ter EU z namenom trajnostnega razvoja ter zaščite Alp kot enotne prostorske enote. Konvencija si prizadeva za sonaravni razvoj ter zaščito njenih naravnih in kulturnih posebnosti, gospodarskega okolja, življenjskega prostora prebivalcev in privlačne destinacije njenih obiskovalcev.

(foto: Posoški razvojni center)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

STARTUP STUDIO: Matija Klinkon

Preberi več

Dobre zgodbe tedna: PETEK po 11. uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down