Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Poplavna varnost v Potoku, na Liskurju in v Novi Gorici - trenuten izziv je pridobivanje služnosti

Načrti za zagotavljanje poplavne varnosti v Potoku, na Liskurju in v Novi Gorici se pomikajo naprej. Pred kratkim se je pridobilo projektante, ki izdelujejo projektno dokumentacijo, razkriva strokovni sodelavec za investicije na novogoriški mestni občini Jernej Kogoj.

"Trenutno mislim da bo največji izziv da bomo dobili vse služnosti oz. pravice graditi na teh zemljiščih, saj gre večinoma za linijske objekte, kateri posegajo na veliko število zemljišč."

Poročali smo že, da so krajani vasice Potok vrsto let v strahu pred poplavami, prebivalci zaselka Liskur v Rožni Dolini pa imajo zaradi istega razloga pomisleke glede gradnje osmih večstanovanjskih objektov.

"Varujemo poplavno varnost stoletnih voda, predvsem za ljudi, ki stanujejo ob potoku Potok oziroma Liskurju, da jim zadržujemo stoletne vode in v primeru Liskurja vodotok Vrtojbica ne bo več poplavljal v nižjem delu Rožne Doline. Pri odvodniku v Sočo varujemo stoletne vode z zadrževalnikom Ščedne, tako da bomo omogočili gradnjo na travniku pri sodišču v Novi Gorici."

Investicija je težka 15,6 milijona evrov, sporazum je bil sklenjen že lanskega aprila. Sledi vzpostavljanje stika s krajevnimi skupnostmi, ki se jim bo predstavilo posege na zemljiščih. Kogoj računa na njihovo naklonjenost.

"V sporazumu piše, da do 30. 6. 2023 mora biti pridobljeno gradbeno dovoljenje, s tem si zagotovimo vsa ta sredstva, ki so na razpolago."

Če se do takrat vseh zemljišč ne bo pridobilo, bo denar splahnel. Po besedah Kogoja naj bi bili krajani, s katerimi so že stopili v stik, naklonjeni sodelovanju, kar je dober znak za reševanje več desetletij starih težav.

"Sicer imamo zagotovljena sredstva, moramo pa biti skupaj s krajani uspešni, da zaključimo te objekte. Da bomo pridobili gradbeno dovoljenje in bomo imeli pravico graditi na teh območjih."

Dokler pa Kogoj ne stopi v stik z vsemi krajani, ne more predvideti ali zagotoviti, da se bo zemljišča in posledično gradbeno dovoljenje pridobilo. Če investicija v naslednji fazi pade v vodo, bo potrebno gradbena dovoljenja pridobiti v prihodnosti in se prijaviti na razpise za pridobitev ustreznih finančnih sredstev.

Na fotografiji: Potok pri Dornberku

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down