Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V dornberški osnovni šoli ta teden večina na daljavo: "Stanje je alarmantno"

Goriška regija se na covid zemljevidu vse bolj temni, včeraj je bilo po podatkih NIJZ potrjenih doslej največ novih primerov od začetka epidemije, 691. V Novi Gorici 171, v Ajdovščini 120, sledita Idrija 95 in Vipava 72. Tudi ostale občine, z izjemno Bovca, kjer so potrdili 18 novih, imajo več kot 20 novih primerov okužbe s covid-19.

Okužbe se širijo kot požar, ki ga poganja burja, opaža vodja področja za nalezljive bolezni na novogoriški območni enoti NIJZ, Tatjana Frelih. A se zaenkrat velik porast okužb ne kaže v povečanju hospitaliziranih bolnikov. „Se omikron 70-krat bolj uspešno razmnožuje v bronhijih kot delta virus, se ne spusti v pljuča, kar pomeni, da imamo manj pljučnic in je zato potek bolezni običajni lažji, kar tudi mi opazujemo, ko anketiramo te primere. Največkrat opisujejo mogoče malo vročine, izcedek iz vročine, zelo pogosto opisujejo hudo utrujenost.“

Vse več razredov in vrtcev je v karanteni, na območju regije kar 64, kot je razvidno iz podatkov covid-19 Sledilnika. V dobrovski osnovni šoli Alojza Gradnika je trenutno skoraj polovica, 10 oddelkov od 22 v karanteni, trenutno je kar velik porast okužb, je potrdil ravnatelj Uroš Kobal. V osnovni šoli Dornberk so ta teden le 4 od 18 oddelkov. Ravnateljica Dragica Vidmar: „Trenutno stanje, je moram reči, kar alarmantno, ker imamo od 18 oddelkov samo 4 oddelke zares pri pouku, vsi ostali pa so s poukom na daljavo."

Veliko je tokrat predvsem okužb med učitelji. Kako bodo zagotavljali pouk? „Jaz upam, da se bodo stanja toliko izboljšala, da bodo lahko kolegi prišli v službo, problem je tudi kuhinja, ker vemo, da se v kuhinji pa mogoče najtežje nadomešča. Mi imamo že cel teden zaprto in smo si s sosednjimi šolami, predvsem z osnovno šolo Renče, da nam kuha za vrtec in z domačo pekarno Vintola, da nam je zagotavljala suhe obroke cel teden."

Kar nekaj okužb imajo po podatkih Sledilnika tudi v vipavskem Ciriusu, 29, v novogoriški osnovni šoli Frana Erjavca 28, v vrhpoljski podružnici osnovne šole Draga Bajca Vipava 17.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down