Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ponekod hitri testi brezplačni, ponekod ne?

Z današnjim dnem so stopili veljavo novi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, kar nekaj zmede je bilo kot kaže pri opravljanju hitrih testov.

Kot nas je je obvestila poslušalka, ki je v Novi Gorici želela opraviti hitri test pred nakupovalnim središčem, tam dopoldne ni bi zastonj in so ga zaračunali. Na drugih točkah, na šempetrski obvoznici ter pri nekaterih zasebnikih, pa je bilo brezplačno. Iz vladne spletne strani sicer izhaja: "Zaradi lažje dostopnosti testov je stroka predlagala financiranje testov iz proračuna, zato bodo tako hitri antigenski testi kot hitri antigenski testi za samotestiranje brezplačni."

Je pa - po naših informacijah - sedaj tudi opravljanje hitrih testov pred nakupovalnim središčem v Novi Gorici že brezplačno.

Podrobnejša vprašanja smo naslovili tudi na vladni urad za komuniciranje, od koder so sporočili, da proračun republike Slovenije "zagotavlja financiranje hitrih testov le za izvajalce v mreži javne zdravstvene službe. To pomeni, da so vsi hitri testi, ki jih prebivalci opravijo v javnih zdravstvenih zavodih in koncesionarjih, brezplačni." Hitre teste lahko prebivalci po lastni želji opravijo tudi pri zasebnih izvajalcih, dodajajo, "vendar je Vlada z Uredbo o določitvi najvišjih cen zdravstvenih storitev hitrega antigenskega testiranja in najvišjih cen hitrih antigenskih testov za samotestiranje, določila najvišjo ceno storitve. Cena hitrega antigenskega testiranja tako ne sme preseči višine povračila stroškov, kar znaša 7 eur na storitev. Prav tako ne sme preseči višine povračila strošek testa HAG za samotestiranje za samoplačnike, ki pa znaša 2,5 eura na test brez davka na dodano vrednost."

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down