Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Položnice za vodo bodo v Novi Gorici povprečno višje za 8 evrov

Vodarina in kanalščina se bosta v novogoriški mestni občini podražili. Tak sklep so novogoriški mestni svetniki sprejeli včeraj, razlogi zanj so znani: podjetje Vodovodi in kanalizacija se že več mesecev sooča s finančnimi težavami zaradi drastičnega zvišanja cen energentov in materiala.

Kolikšna bo povprečna mesečna podražitev za gospodinjstvo v občini, ki je priključeno tako na javni vodovod kot kanalizacijo, pojasnjuje direktor omenjene družbe, Borut Mozetič:

V tem primeru se iz sedanje vrednosti približno 45 evrov mesečno, mesečna položnica podraži za 8 evrov in bi po novem znašala nekaj malega čez 53 evrov. To je informativni izračun za povprečno gospodinjstvo v Mestni občini Nova Gorica.“

Kdaj se torej obeta podražitev vode in kanalščine v Novi Gorici?

Uvedba novih cen naj bi bila po mojih informacijah s 1. marcem, kar pomeni, da bodo gospodinjstva plačala višjo veno šele v aprilu, ko bodo dobila položnice za porabo v mesecu marcu.“

Podražitve se obetajo tudi v drugih občinah na Goriškem, glede na to, ali bodo sprejele celoten predlog družbe Vodovodi in kanalizacija oziroma ali bodo z njimi potekala še nadaljnja usklajevanja. Mozetič opozarja, da so v lanskem in letošnjem letu nekatera druga komunalna podjetja že drugič podražila oskrbo s pitno vodo in ostale storitve, medtem ko so v družbi Vodovodi in kanalizacija po njegovih besedah na tej ceni vztrajali od leta 2021.

Podjetje Vodovodi in kanalizacija je pripravilo elaborat, ki na srečo tudi zaradi ukrepov vlade ne predvideva tako drastičnega povišanja, kot je kazalo še lani jeseni. Je bilo pa nujno ta elaborat sprejet, zato da se lahko začne podjetje razdolževati tudi glede na finančno izgubo, ki jo je pridelalo v preteklih letih,“

je po včerajšnji seji mestnega sveta povedal novogoriški župan Samo Turel. V prejšnjem mandatu je občina nameravala za občane omenjeno podražitev, ki takrat ni bila sprejeta, blažiti s subvencijo, tokrat se za ta ukrep ni odločila. Župan Turel meni, da to ne bi bila razvojna poteza, saj bi denar v tem primeru zmanjkal za druge naložbe, oz. dodaja pa, da so v namen blažitve posledic podražitve v proračunu dvignili postavko za neposredne denarne socialne pomoči v proračunu dvignejo za dodatnih 30.000 evrov.

Novogoriški vodovodi in kanalizacija nameravajo na območju centralne čistilne naprave v Vrtojbi zgraditi sončno elektrarno, s katero bi delno postali samooskrbni z električno energijo in tako zmanjšali stroške zanjo.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down