Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Policisti sporočajo: Previdno, če se v teh dneh odpravljate v gore!

Letalska policijska enota je včeraj z dežurno ekipo za helikoptersko reševanje v gorah v popoldanskih urah reševala 34-letnega Nizozemca, ki si je v kanjonu Predelica v okolici naselja Log pod Mangartom v občini Bovec pri soteskanju poškodoval nogo.

''Po sedanjih ugotovitvah se je nesreča zgodila pri skoku v Tolmun, kjer se je lažje telesno poškodoval, bil pa je v organizirani skupini tujcev, ki so se udeležili soteskanja. Dežurna ekipa GRS iz Brnika in posadka policijskega helikopterja je poškodovanca kasneje pripeljala na zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice. Poleg omenjene dežurne ekipe in policijskega helikopterja pa so bili na kraj nesreče napoteni tudi reševalci GRS iz Bovca,'' nesrečo opiše Dean Božnik z novogoriške Policijske uprave.

Podobna nesreča z blažjimi posledicami se je zgodila tudi 15. julija letos, ko se je v kanjonu Sušec, ravno tako na Bovškem, poškodovala 48-letna državljanka Združenih držav Amerike. V obeh primerih je šlo za vodeno aktivnost brez ugotovljene odgovornosti vodnikov za nesreči.

Soteskanje ali kanjoning, kjer se udeleženci spuščajo po soteskah in koritih, ki jih je voda izdolbla v skale, sodi med nevarnejše rekreacijske športe. Zato pri aktivnosti veljajo določena pravila gibanja, drže rok, nog, opreme. Policisti pozivajo k previdnosti in ustrezni informiranosti pred začetkom aktivnosti.

Kdor pa se bo v teh dneh odpravljal v gore, ponovno zaprošajo, da upoštevate vremensko napoved in možen pojav neviht, ki so v gorah zelo problematične: ''Namreč, ob letošnjem hudem poletnem reševalnem tempu tudi tokrat ponavljamo opozorilo in pozivamo k previdnosti, opremljenosti, informiranosti in ustreznim pripravam ter predvsem odgovornosti, ker pohodniki v nevarnost ne spravljajo samo sebe, ampak tudi tiste, ki se vsakič močno trudijo, da bi jim pomagali.''

Zato pravilno načrtujte ture, informirajte se o poti, bodite ustrezno opremljeni, preverite vremensko napoved in upoštevajte možnost neviht. S tem je mogoče preprečiti nevarne situacije, v katerih se znajdejo posamezniki zaradi neurij, prestrašenosti, obnemoglosti, tudi zaradi izgubljenosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down