Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Policisti pred pokanjem med prazniki opozarjajo: sekunda navideznega užitka lahko spremeni življenje

Mesec december ni povezan samo s praznovanjem, ampak tudi z uporabo pirotehničnih sredstev, pri kateri lahko z neprevidno uporabo pride do številnih negativnih posledic.

''Pred prihajajočimi prazniki želimo opozoriti na varno in uvidevno uporabo pirotehničnih izdelkov. Vsi si želimo in prizadevamo na čim manjše telesne poškodbe, prav tako na čim manj kršitev javnega reda in miru,'' pravi Robert Horvat, samostojni policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica, in dodaja, da si praznično vzdušje lahko popestrimo na drugačen način.

Uporaba izdelkov je nekaterim v zabavo, mnogim pa je takšno početje neprijetno, ne samo za ljudi ampak tudi za domače živali. ''Slovenska zakonodaja določa, da je prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 (tj. ognjemetni izdelki z majhno stopnjo nevarnosti: bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom ipd., op. p.) dovoljena od 19. do 31. decembra, uporabi pa se jih lahko od 26. decembra do 1. januarja,'' dodaja Horvat.

Horvat In Boznik Pu Ng

Opozarja, da otroci pod 14. letom starosti lahko pirotehnična sredstva uporabljajo le ob prisotnosti staršev oz. skrbnikov. Denarna kazen za kršitev uporabe in posesti znaša med 400 in 1200 evri, prav tako je prepovedana preprodaja in predelava z namenom večjega poka.

''Od lanskega decembra do letošnjega januarja so policisti Policijske uprave Nova Gorica imeli v postopku 8 kršiteljev, od tega 6 mladoletnikov, zoper katerih so uvedli obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Ena oseba je bila v tem obdobju lažje telesno poškodovana, šlo je za odraslo osebo, medtem ko ni bilo nobenega poškodovanja tujega premoženja,'' zaključuje naš sogovornik.

V istem obdobju so policisti na Severnem Primorskem zasegli kar 500 pirotehničnih sredstev, kar je v primerjavi z letom pred tem 2x več. Žal se je v zadnjem času povečala spletna prodaja izdelkov, ki ne vsebujejo za to potrebne slovenske deklaracije. Policisti svetujejo, da če se ne moremo upreti uporabi pirotehnike, naj jo uporabljamo varno, uvidevno in izven mestnih središč oz. daleč stran od institucij kot so vrtci, šole, bolnišnice ipd.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down