Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pogled proti pestremu dogajanju v Brdih: ''Čeprav jih je manj, češnje bodo!''

V destinaciji Brda so že zakorakali v pozno pomladni vrvež češnjevega dogajanja.

S promocijo briške češnje pričeli že zadnje aprilske dni, ko so skupaj z destinacijo Miren Kras lansirali skupno kampanjo Okusi ljubezni in preko katere so češnjo skupaj s šparglji vpeli v kulinariko na regionalnem nivoju.

Ta vikend je potekala že 28. edicija dobrodelnega športno-rekreativnega dogodka Kolesarski maraton Junaki Vinogradov, Planinsko društvo Brda pa je v nedeljo organiziralo že 19. Pohod od češnje do češnje.

Zaveso dogajanja v drugem junijskem vikendu bo slavnostno odprl občinski praznik s petkovo slavnostno sejo Občine Brda. Letos bo ta še toliko bolj slovesen, saj občina praznuje 30. obletnico ustanovitve. Prihajajoča sobota in nedelja bosta žarela v bogatem dogajanju, ki ga že drugo leto zapored gostijo briške vasice.

''Po konceptu lanskega leta smo festival razpršili po briških vaseh. Kar 4 prizorišča so, osrednje je Grad Dobrovo, v soboto se nam pridružijo še Kozana, Kojsko in Medana,'' je povedala Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

Seveda nas na tej točki najbolj zanima, ali češnje sploh bodo? ''Priča smo velikim klimatskim spremembam in to zelo vpliva na naše sadje. Prisotne so velike temperaturne spremembe, prehajanje od dežja do sonca. Zaenkrat sadjarji pravijo, da češnje bodo, zagotovo pa jih je manj kot ostala leta.''

Prihodnji sobota in nedelja, 15. in 16. junija, pa bosta v znamenju dogodka Dnevi odprtih kleti, ki ga organizira Kontrabant Adwineture v sodelovanju z Rotary klub Medana – Goriška in ArtCircle Slovenia. Letos sodeluje 36 vinskih kleti, prizorišč pa je 37. Tradicionalna je tudi že dobrodelna dražba vin z umetniškimi poslikavami etiket s strani umetnikov udeležencev mednarodnega festivala Art Circle.

''Letos zbiramo sredstva za otroke, ki bodo preživeli enotedenske počitnice na Debelem rtiču, kjer bodo pod mentorstvom strokovnjakov, vključno s psihologinjo in nekdanjo olimpijko Saro Isakovič, razvijali svoje potenciale,'' je razkril Dani Strehar iz Kontrabant Adwinetours. Dražba se je pričela že 16. maja, zaključuje pa se 10. junija, ob 12. uri.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down