Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po petdesetih letih prehojene poti jim največ pomeni medgeneracijski prenos znanja in običajev

Foto Prispevki

Društvo kmečkih žena Dornberk letos praznuje abrahama. V ta namen so v dvorani Čuklja Osnovne šole Dornberk predstavili preteklo in sedanje delovanje.

''To je častitljiva obletnica, na katero smo ponosni, imamo veliko spominov na vse dogodke, verjetno so redka društva, ki dočakajo takšno obletnico, tako da smo ob tej priliki pripravile zelo lepo praznovanje. Nekaj posebnega, malo drugače smo to obeležile, vse smo bile zadovoljne in ponosne na prehojeno pot,'' je uvodoma povedala Magda Saksida, članica društva že 20 let, ki v njem opravlja tudi funkcijo blagajnika.

Pred petdesetimi leti so v Dornberku osnovali aktiv kmečkih žena, kamor so se vključile mame in babice sedanjih članic. Osnovna želja je bila, da bi posegle tudi izven domačih hiš in si razširile obzorja ter pridobile nova znanja.

''Na začetku je bila zelo pomembna dejavnost priprava razstav in Praznika vina in grozdja, ki se je takrat v Dornberku odvijal. Kasneje so se te dejavnosti spreminjale in se prilagajale potrebam časa, tako da so se vrstile razne kuharske delavnice, sodelovanja na prireditvah, razstavah, izletih in razna tekmovanja, na katerih so žene dosegale kar lepe uspehe.''

Danes je v društvu okoli 30 žena, ki se aktivno povezujejo z lokalnim okoljem: ''Danes je naša vloga bolj omejena na lokalno skupnost. Sodelujemo s šolo in mlajšimi generacijami. Medgeneracijski prenos znanja, kuhanja in starih običajev nam veliko pomeni, sodelujemo tudi z domom upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer nas lepo sprejemajo, prav tako s krajevno skupnostjo, pridružujemo se njihovim prireditvam.''

Za obeležitev 50. obletnice je bila izdana brošura Šopek spominčic, v katerega so članice zapisale svoje spomine, poseben prostor v njem pa so našle tudi pesmi literarne sekcije društva.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down