Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po nočnem dežju intervencija v polnem teku

Gasilske enote nadaljujejo z delo na terenu, predvsem bodo intenzivno zalivali rob požarišča. Tudi zračne sile so že od jutranjih ur nad požariščem (na sliki pri Vrtočah). Požarišče preletava helikopter, ki s pomočjo termo kamere identificira posamična žarišča, ta pa se posledično gasijo iz zraka. Takšno delo bo potekalo vsaj do 11. ure, ko se bodo na podlagi ugotovljenega stanja sprejele nadaljnje taktične odločitve.

Ponoči je bilo na terenu 1070 gasilcev iz šestih gasilskih regij, pripadnikov Slovenske vojske, policije, enot Nujne medicinske pomoči ter ostalih iz sestava civilne zaščite. Gasili so posamična žarišča in polivali ter čistili robove požarišč.

Brezpilotni letalnik Slovenske vojske je opravil pregled požarišča. Okrog 4. ure je območje prešla fronta z dežjem, a je danes intervencija spet v polnem teku.

(Vir: ARSO)

Po treh burnih dnevih je sicer včerajšnja sobota minila nekoliko mirneje tako za prebivalcev kot številne gasilce, ki jih je bilo na Krasu več kot 1000, imeli pa so tudi    izdatno pomoč iz zraka: po dva helikopterja iz Srbije, Madžarske, Italije, po enega iz Slovaške, Avstrije ter dva helikopterja SV, eden slovenske policije; letalo slovenske vojske Pilatus in hrvaški kanader.

Prvič pa sta poleteli tudi letali romunske vojske - spartana in herkules (na slikah spodaj), ki nudi logistično podporo. Kot so nam pojasnili, vodo ne zajemata iz vodotokov oziroma bazenov, ampak na brniškem letališču naložita posebne "vodne kocke" in jih prepeljeta na Kras ter odvržeta na požarišče. 

Vodja intervencije Simon Vendramin je povedal, da je bil to prvi primer posredovanja s tovrstnim letalom. V čem je posebnost?

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down