Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po dveh stanovanjskih enotah v Divači kmalu nove na Goriškem

Dom na Krasu iz Dutovelj, kjer skrbijo za 119 stanovalcev, odraslih oseb s posebnimi potrebami, uspešno izvaja projekt deinstitucionalizacije. V petek so odprli dve novi stanovanjski enoti v Divači, ki se jim bodo kmalu pridružile nove, tudi na Goriškem.

„Lokacije imamo znane za skoraj vseh sedemdeset stanovalcev oziroma dvanajst manj kot pa je bil cilj projekta. Do konca leta načrtujemo, da se bo preselilo še ostalih 70,"

je na petkovi otvoritvi povedala v. d. direktorice Doma na Krasu Nevenka Ražman. Med izbranimi lokacijami so tudi štiri na Goriškem.

„Imamo štiri lokacije v Divači, imamo lokacijo v Renčah in imamo dve lokaciji v Gorici in eno lokacijo v Solkanu, zaenkrat.“

Stanovanjske skupnosti so si podobne, v vsaki bo prostora za šest ljudi.

„V vsaki hiši je prostora za štiri do šest stanovalcev, po štiri sobe ima, dve dvoposteljni in dve enoposteljni. In seveda skupni prostori, vse prilagojeno za invalide, kopalnica, kuhinja, en prostor tudi za zaposlene, da imajo pač prostor, da opravljajo pač kar potrebujejo za delo., tako kot pač običajno v domačem prostoru.

V stanovanjske skupnosti bo preseljenih 70 oseb, ostali pa bodo zaenkrat še ostali v institucionalni oskrbi in varstvu. Tak način varstva starejših oseb s posebnimi potrebami podpirata ministrstvo za delo in tudi Evropska unija, zato sta Domu na Krasu za projekt deinstitucionalizacije namenili 30 milijonov evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down