Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Po dveh letih vrata med martinom in božičem odpirajo hrami Vipavske doline

Jutri se začenja letošnji niz prireditev Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem. Vinarji bodo obiskovalcem po dveh letih premora vrata odprli že dvaindvajsetič, do 17. decembra se bodo vzporedno odvijale tudi številne spremljevalne prireditve, ki bodo udeležencem ponujale možnost za spoznavanje vinske in kulinarične ponudbe Vipavske doline, obenem pa tudi kulturno izročilo teh krajev.

Kaj vse se obeta, pojasnjuje Tanja Krapež iz razvojne agencije ROD Ajdovščina:

Poleg pestrega programa odprtih osmic, turističnih kmetij, restavracij, gre gotovo izpostaviti prireditev na Brjah. Gre za veliko prireditev, kjer v pokušino vinarji ponujajo mlada vina in se boste od hrama do hrama lahko sprehodili in spoznavali naše vinarje in vina.“

Med dogodki Krapeževa izpostavlja tudi obujanje furenge sv. Martina, ki se bo odvijala v soboto:

S katero bomo ponazorili izročilo prevoza mladega vina. Konjeniška vprega bo obiskala različne vinorodne kraje po naši vipavski dolini in potem zaključila v Vipavi.“

Konjeniška vprega bo obiskala Log, Duplje, Vrhpolje in se prek Slapa, Lož in Manč vrnila v Vipavo, kjer bo popoldan blagoslov mladega vina vinarjev Vipavske doline.

Že naslednji dan, v nedeljo, se bodo kolesarji lahko podali na Martinov enduro (MTB) s startom na Brjah. Prav tako v nedeljo bo potekal Martinov pohod med vinogradi s štartom izpred gradu v Ozeljanu. Med lažjim štiriurnim potepom bo mogoče obiskati več kleti vinarjev iz Šmihela in Ozeljana.

Največji hram v Vipavski dolini, Vinska klet Vipava 1894, bo v nedeljo, gostil martinovanje z Ansamblom Saša Avsenika. Med prireditvami ima posebno mesto Martinov pohod z lučkami, ki ga že nekaj let organizirajo v Vipavi v sodelovanju z osnovno šolo in tamkajšnjimi učenci, ki izdelujejo lučke. Te bodo zasijale v ponedeljek zvečer.

Foto: vipavskadolina.si

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Katja Kralj in Karra

Preberi več

Ta ponedeljek, takoj po 11. uri, v živo iz studia v Ajdovščini: 160 letnica Lavričeve knjižnice

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down