Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Plaz zaenkrat ne ogroža hiše na Kobariškem, družino v Lokovcu preselili na varno

Lokovec Ujma

Tudi minuli vikend je za intervencijske službe minil delovno, čeprav vremenska fronta, ki je prešla naše kraje, ni bila tako intenzivna kot prejšnji teden. Civilna zaščita in gasilci v Kobaridu so imeli polne roke dela predvsem na plazu Koseč, ki se je sprožil ob močnem deževju s četrtka na petek. Na Goriškem so gasilci odstranili nekaj podrtih dreves, nadaljevala pa se je pomoč družini s šestimi otroki v Lokovcu, ki ji je močan veter odkril streho na domači hiši.

Poglejmo podrobneje najprej v zgornje Posočje: največ dela je bilo, kot rečeno, na zemeljskem plazu Koseč v občini Kobarid. Plaz se nahaja na pobočju pašnika takoj nad stanovanjsko hišo in gospodarskim poslopjem. Poveljnik CZ občine Kobarid Aleksander Vončina pravi, da je plaz trenutno stabilen in takole opiše do sedaj izvedene ukrepe:

Skopana sta bila dva razbremenilna odtočna kanala na vrhnjem delu plazu, kjer zaledna voda in površinska voda odteka v potok Brusnik.“

Stanje si je včeraj na terenu ogledal tudi geolog in dosedanje ukrepe ocenil kot zelo dobre.

Če bi bilo slabo vreme, pravi, da bi ta zemljina lahko tudi počasi odtekala navzdol, zato bo videl, ali bo predlagal še kakšne preventivne predloge oz. ukrepe. Sicer pa je bil kar zadovoljen z videnim.“

Plaz trenutno ne ogroža stanovanjske hiše, stanje pa bodo še naprej budno spremljali. Večje težave je vremenska fronta povzročila tudi v Podbeli, kjer je reka Nadiža spodjedla kolesarsko stezo.

Na Goriškem so prostovoljni gasilci na območju občine Renče – Vogrsko odstranili dve podrti drevesi, in sicer v Bukovici, kjer je drevo padlo na gospodarski objekt in na trgu v Renčah.

Že v noči iz četrtka na petek pa je močan veter med drugim divjal v Lokovcu, kjer je odkril streho stanovanjske hiše, v kateri prebiva 9-članska družina s šestimi otroki. Gasilci so s polivinilom začasno prekrili streho. Poveljnik CZ Mestne občine Nova Gorica Andrej Biaggio takole opiše trenutno stanje:

Ker je bila hiša razmočena in neprimerna za bivanje, smo devetčlansko družino preselili v Čepovan, v mladinski center Čepovanka. Družini smo tudi pripeljali razvlažilnike, imajo pa dogovor s krovcem, ki jim bo v kratkem prišel na novo pokrit to streho.“

Nevihta je sicer poškodovala še eno hišo v Lokovcu, tudi tam so intervenirali gasilci.

Foto: Andrej Biaggio

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down