Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Parkirnina in prepoved ljubljenčkov ob Nadiži razburili obiskovalce

Občina Kobarid bo s 15. junijem na dostopnih mestih ob reki Nadiži na Robiču, v Podbeli, ob Napoleonovem mostu in v Logjeh začela izvajati parkirni režim. Do konca avgusta se bo nadomestilo za parkiraje pobiralo vsak dan med 9. in 19. uro. Za uro parkiranja bo treba odšteti evro in pol oziroma deset evrov za ves dan. Obenem pa je na kopalnih mestih od 1. julija do konca avgusta med določenimi urami prepovedano kopanje domačih živali in njihovo zadrževanje na obrežju reke. Objava obeh ukrepov je, sodeč po komentarjih na družbenih omrežjih, dvignila veliko prahu.

Kobariški župan Marko Matajurc pojasnjuje, da se parkirni režim ne uvaja prvič, ter da je določen že v občinskem odloku, ki je bil v uradnem listu objavljen leta 2018. Ljudi sicer v zvezi s plačevanjem parkirnine motijo visoke cene, občini pa očitajo, da v urejanje območje ne vlaga.

Cene so iste kot v preteklih letih, seveda se moramo zavedati, da bomo morali tudi mi nekatere stvari urediti na območju Nadiže, ampak žal so nekatere površine, ki so za parkiranje, se nahajajo na poplavnem območju, kjer je bistveno težje pridobiti dokumentacijo, kakor če bi bilo to izven poplavnih območij.“

Iz omenjenega odloka, pravi župan, pa izhaja tudi prepoved, ki zadeva športno plovbo ter kurjenje ognja na nabrežju ter hišne ljubljenčke.

Ti psi se nekateri prosto sprehajajo med kopalci, opravljajo razne potrebe in seveda to ljudem tudi ni všeč. Tako da ta režim bo v tem odloku še vedno veljal, bomo se ga tudi držali. Če bo treba bomo izdali tudi opozorila ali pa tudi kazni, kajti ljudje, ki pridejo ob Nadižo, hočejo imeti mir.“

Ukrep torej ni nov, je pa ponovna objava razjezila marsikaterega lastnika štirinožcev. Kaj na tako prepoved menijo denimo v Društvu reševalnih psov Nova Gorica, smo povprašali predsednico Hermino Ogrič:

Jaz sem pogosta obiskovalka Nadiže, tudi s psom, in do sedaj pravzaprav niti na urejenih plažah nisem nikoli doslej naletena na situacijo, kjer bi lastniki na te plaže prihajali z nevzgojenimi in nesocializiranimi psi, zlasti zato, ker si mislim, da tako kot jaz, gredo tja iskat mir in uživati naravo in enako privoščijo tudi drugim obiskovalcem tega območja.“

Predsednica društva upa, da bodo na občini Kobarid premislili in še enkrat ocenili, kdo je povzročitelj tega, kar jih moti.

Župan sicer navaja možnost, da bi tudi ob Nadiži uredili posebne cone, kjer bi bilo dovoljeno kopanje tudi hišnim ljubljenčkom, ni pa še znano, ali bodo to uspeli uvesti že za to kopalno sezono.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down