Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Oskrba s pitno vodo v Občini Miren-Kostanjevica občutno dražja

Oskrba s pitno vodo in ravnaje z odplakami v občini Miren-Kostanjevica se bosta občutneje podražila. Tako je včeraj sklenil svet občine, ki je zato, ker se njen kraški in vipavski del oskrbujeta iz dveh ločenih vodovodnih sistemov, tudi uskladil cene, da bo ena veljala za vse kot doslej, in ohranil subvencioniranje omrežnine pri tako imenovani kanalščini.

Vodarina bo po novem brez DDV znašala skoraj evro in 20 stotinov namesto 83 stotinov na kubični meter vode, odvajanje in čiščenje kubika odplak pa skoraj poldrugi evro, namesto evro in 20 stotinov.

Čisto vse, kar sestavlja ceno vodooskrbe, se ne bo podražilo, ampak se bo to tudi komaj kaj poznalo, pravi župan Mauricij Humar: “Pocenila se bo samo omrežnina za vodo za 0,20 evra na mesec na priključek. To je malenkost, to je pač zaradi povečane stopnje izrabe omrežja in je tako tudi to nastalo. Drugače pa se bo položnica za 11 kubičnih metrov, to je povprečna poraba na priključek, se bo pri nas zvišala za 16 procentov.”

Opisano velja za gospodinjstva, ki so priključena na javni vodovod in kanalizacijo, kajti za hiše z greznicam so cene nekoliko drugačne. Ko podražitev pretvorimo v absolutne zneske, ne pomen veliko, vsega dobrih sedem evrov pri omenjeni porabi 11-ih kubikov vode. In župan poudarja, da je korak pač nujen zaradi višjih stroškov oskrbe. Kot so včeraj slišali svetniki občine, pa se hkrati obetajo boljši časi.

“Upajmo, da se bo električna energija tudi čez leto dni le nekoliko znižala še in da bo potem mogoče tudi kakšen elaborate v prihodnje, ko bomo lahko tudi ceno zopet znižali.”

Potrjena podražitev pa bo uveljavljena z junijem.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down