Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Onesposobitev treh letalskih bomb potekala gladko, pirotehniki, kapo dol!

Bombe Prava 3

Novogoričani, predvsem pa vsi, ki so sodelovali pri današnji onesposobitvi treh letalskih bomb, so si oddahnili. Intervencija je potekala gladko, najprej so pirotehniki razstrelili 100-kilogramsko bombo, ki so jo našli nazadnje, nato pa z odvijanjem vžigalnikov onesposobili angleško in ameriško letalsko bombo, ki so ju nato odpeljali na dokončno uničenje.

»Eksplozija je bil šolski primer, kako se razstreli tako 100-kilgramsko bombo. Potresnice so bile minimalne. Moji ekipi se moram res zahvaliti, ker so res delali, od začetka pa do konca je bilo res napeto in v dobrih treh urah so vse tri neeksplodirane avio bombe uspeli onesposobiti,« je po končani intervenciji povedal Darko Zonjič, poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Bombe 1 Prava

Prvo bombo, ki so jo morali razstreliti na licu mesta, so zakopali na predvideno globino šestih metrov, ki se je izkazala za zelo natančno preračunano. »Ker smo dobili dele bombe dejansko na površini. To pomeni, da je bomba premagala praktično več kot pet metrov višine, oziroma nekje 80 kubikov materiala. Ni pa bilo nobenega izmeta. Če bi šli nižje, potem bi pa razni kamni sigurno šli po zraku,« je prvo včerajšnjo intervencijo opisal Aljaž Leban, vodja Oddelka severnoprimorske regije za varstvo pred NUS.

Drugi dve bombi pa so onesposobili z odvijanjem vžigalnikov. »Tukaj če gre, gre hitro, če pa ne gre, bi bil isti postopek z rezanjem. Vsi, tako naši kot policija in druge službe so naredile fenomenalno delo, tako da pohvala prav vsem. Mi smo pač tisti, ki smo ta del samo izvedli,« je dodal Leban.

Predstavniki služb, ki so danes sodelovale na terenu, so se za sodelovanje zahvalili tudi občanom, saj med evakuacijo niso zabeležili težav. Da je vse potekalo gladko, je potrdil tudi predsednik Krajevne skupnosti Nova Gorica, Gregor Humar: »Pripravili smo se v miru, tudi informacije so potekale lepo, pravočasno. Vse pohvale civilni zaščiti in vsem sodelujočim v tej zgodbi, potekalo je brez stresa.«

Bombe 2 Prava Jpg

Zadovoljstvo nad uspešno opravljeno intervencijo in zahvalo vsem službam, ki so v njej sodelovale, samo na slovenski strani je bilo angažiranih več kot 120 ljudi iz različnih služb, kot so policija, Rdeči križ, civilna zaščita, taborniki in drugi, sta izrazila tudi župana obeh Goric: Samo Turel in Rodolfo Ziberna ter goriški prefekt Raffaele Ricciardi. "Pirotehnikom pa, kot vedno, kapo dol! Danes so se ponovno izkazali iz kakšnega testa so, ponovno so se izkazali s svojo strokovnostjo, znanjem in seveda pogumom,« je poudaril Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down