Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Oglasili sta se krovni organizaciji Slovencev v Italiji: ''Se vračamo v stanje med Covidom?''

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), sporočata, da bi italijanski nadzor na meji s Slovenijo lahko vplival na življenje, izobraževanje in delo ljudi na tem območju ter izražata mnenje proti zaprtju meje.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je povedala, da je Evropa v obdobju pred krizo, kombinirano med terorizmom in migrantsko problematiko, pokazala vse svoje šibkosti. Meni, da bi bilo smotrno, bolj kot zapiranje mej, da bi se države med seboj povezale in vzpostavile mrežo policijskih in varnostnih sil.

''Nadzor na meji je bil vzpostavljen, sicer manj vpadljivo, že nekaj časa zaradi problematike t. i. balkanske poti. Dejansko se bo sedaj vse to bolj formalno izvajalo, verjetno z močnim pogojevanjem življenja ob meji, tako da se nekako vračamo v stanje izpred nekaj let v obdobju Covida.''

Upa, da se ne bodo na mejah ponovno pojavile mreže in komplicirani predpisi za njihovo prečkanje. Meni še, da bo takšen nadzor, ki ga v soboto vzpostavlja Italija, težko zaustavil ali omejil pojavnost terorizma.

Predsednik SSO Walter Bandelj je tudi opozoril, da tu ne gre za problem Slovenija-Italija, ampak problem evropske skupnosti: ''Schengen se je premaknil na Hrvaško. Kot govori pregovor 'dve muhi na en mah', bi raje razmislil, da bi kot evropska skupnost potenciral mejo na Schengen. Na eni strani imamo migracije, na drugi strani imamo problem vojne in če bi bili na Hrvaškem s potrebnimi ljudmi malo bolj pazljivi, bi zagotovo bilo boljše, kot bi danes bilo zapiranje notranje meje.''

Oba sogovorca se strinjata, da uvedba nadzora na meji za pripadnike manjšine ne bi smela povzročati težav. Bi bil pa velik problem, če bi mejo dejansko ponovno zaprli. Z raznoraznimi izzivi bi se spet srečali predvsem tisti, ki delajo, se šolajo ali se športno udejstvujejo na drugi strani meje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down