Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Oglasili so se tudi bovški raftarji: ''Občina od pravnih subjektov ne more pobrati več kot država!''

Pilonova Galerija Ajdovščina (2)
Foto: Urša Drofenik/soca-valley.com/

Novi kobariški odlok o plovbi na Soči je dvignil na noge bovške raftarje. Po novem je dovolilnica vezana na fizično osebo in ne več na ponudnika storitve, določena je nova višina glob za kršitve, spremenjen je tudi časovni režim, pri katerem se skrajšuje se čas plovbe. Odlok so raftarji vložili v presojo na ustavno sodišče, saj smatrajo, da je ustvarjen na nezakoniti oz. neustavni osnovi.

''Zakon o plovbi po celinskih vodah v svojem 4. členu navaja, da morajo občine sprejeti plovbni režim sporazumno, ta sporazum pa v tem primeru ni bil dosežen, zato smatramo, da je to v nasprotju z zakonodajo. Poleg tega pa smatramo, da je kobariški odlok v nasprotju s 74. členom ustave, ki govori o svobodni gospodarski pobudi. Smatramo namreč, da Občina Kobarid ne more od določenega pravnega subjekta pobrati več denarja kot država z DDV-jem,'' je povedal predstavnik GIZ raftarjev Dolina Soče Goran Kavs.

Petnajstega marca, ko se začne plovna sezona, bodo obiskovalci tako morali plačati dovolilnico v Občini Bovec in dovolilnico v Občini Kobarid, slednja pa je po mnenju bovških raftarjev predraga. Občine Kobarid je v svojem medijskem sporočilu pojasnila, da je novi odlok, ki je začel veljati s prvim januarjem, korak k celovitemu urejanju zadev na območju reke Soče in njene doline, pri čemer je bilo upoštevano tudi mnenje prebivalstva.

'''Novi odlok ne pomeni uničevanja turizma, temveč bomo slednjega skušali dvigniti na višjo raven. Novi odlok je usmerjen k dvigu varstva plovbe na reki Soči in na vstopni-izstopnih mestih, omogoča ustrezno varovanje ekosistema, izboljšalo se bo infrastrukturo, ki je že dolga leta na slabi ravni,'' je dejal župan Marko Matajurc.

Dodal je, da nesoglasja ostajajo zgolj z bovško stranjo, s tolminsko pa kašnih večjih težav ni bilo. Na drugi strani pa bovški raftarji trdijo, da so župana pozvali k izvensodni rešitvi nastale situacije, a ker do tega ni prišlo, je zadeva romala na ustavno sodišče.

Zato se Kavsu zdi medijsko sporočilo absurdno: ''Sporočilo navaja dikcije, kot da so želeli doseči višjo kakovost doživetja, kar je povsem absurdno, saj vemo, da so vstopno-izstopna mesta že 30 let enaka in ni bilo nobenih investicij, tako da če bi si Občina Kobarid prizadevala doseči višjo kakovost doživetja, bi lahko uredila vse te stvari, na katere opozarjamo že zadnjih 20 let, začenši s sanitarijami, ureditvijo prostorov, parkirišč itn.''

Dali so prioriteto po obravnavi, hkrati pa predlog za zadržanje izvajanja navedenega novega kobariškega odloka, saj po njihovih besedah nastajajo nepopravljive gospodarske posledice. Župan Matajurc nam je pred časom zagotovil, da če je res kaj neustavnega in nezakonitega, bodo poskušali popraviti ter dodelati, bodo pa v tem primeru bovški raftarji od Občine Kobarid zahtevali povračilo vseh nastalih stroškov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down